Președintele american Donald Trump vrea în continuare ca forțele SUA din Siria să se întoarcă acasă cât mai curând posibil, a anunțat Casa Albă, la câteva ore după ce președintele francez Emmanuel Macron susţinea contrariul.

 

Astfel, Macron a declarat că l-a convins pe Trump să mențină prezența SUA în această țară pe termen lung. „Misiunea americană nu s-a schimbat - președintele a fost foarte clar că vrea ca forțele SUA să se întoarcă acasă cât mai curând posibil”, a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, potrivit site-ului cotidianului The Washington Post, dezminţind astfel declaraţiile preşedintelui francez. „Suntem hotărâți să zdrobim în totalitate ISIS (Stat Islamic, n.red.) și să creăm condiții care să prevină renașterea acestei (organizații). În plus, ne așteptăm ca aliații și partenerii noștri regionali își vor asuma o responsabilitate mai mare, atât militar, cât și financiar, pentru a securiza regiunea”, a adăugat reprezentanta Administrației prezidențiale americane. „În urmă cu zece zile, președintele Trump spunea că SUA au datoria de a se retrage din Siria”, a declarat Macron într-un interviu difuzat duminică de BFM TV, postul radio RMC și publicația online Mediapart. „L-am convins că este necesar să rămână acolo”, a completat liderul de la Paris.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că atacurile aeriene comune efectuate în zorii zilei de sâmbătă de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra mai multor instalaţii militare din Siria se vor „un mesaj” adresat Rusiei şi Iranului. „Operaţiunea a fost un mesaj clar la adresa regimului (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, şi la adresa Rusiei şi Iranului, care îl sprijină. A demonstrat că întreaga comunitate internaţională nu poate sta pe margine, fără să aibă nicio reacţie”, a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat postului turc NTV. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a salutat totodată „sprijinul pe care Turcia l-a adus operaţiunii”. Stoltenberg, aflat luni în vizită la Ankara, a adăugat că operaţiunea occidentală „a redus capacitatea de a folosi arme chimice şi probabilitatea ca acest lucru să se mai întâmple în viitor'”.