O monedă cu zeița romană a lunii a fost descoperită în largul coastelor Israelului. Datând din timpul domniei împăratului Antoninus cel Pios, se crede că moneda de bronz face parte dintr-o serie de monede cu diferite semne zodiacale.

Moneda de bronz emisă la Alexandria în anul 146, în timpul domniei împăratului roman Antoninus cel Pios (138-161 d.Hr.), a fost descoperită în Marea Mediterană, în largul orașului Haifa, a anunțat Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA).

„Extrem de bine conservată”, potrivit arheologilor israelieni, moneda prezintă pe spate Luna, zeița romană a lunii, asociată cu semnul zodiacal al Racului. „Este pentru prima dată când o astfel de monedă a fost descoperită în largul coastelor israeliene”, a declarat Jacob Sharvit, directorul departamentului de arheologie marină al IAA.

Moneda antică a fost descoperită în timpul unei campanii de explorare subacvatică desfășurate de IAA de-a lungul coastei israeliene. Face parte dintr-o mică comoară monetară pierdută în urma scufundării unei nave antice, a declarat arheologul.

Potrivit IAA, moneda făcea parte dintr-o serie de 13 monede reprezentând cele 12 semne zodiacale, precum și o monedă principală.

„Descoperirea lor completează părți din puzzle-ul istoric al trecutului țării”, a adăugat Jacob Sharvit. Identificabilă prin diadema ei cu semilună, Luna este mai rar reprezentată pe monedele romane decât Soarele, al cărui cult a fost deosebit de popular în secolul al III-lea.

Moneda avea pe avers efigia stereotipă a lui Antoninus cel Pios. Spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi, împăratul nu era militar și nu a luat niciodată parte la bătălii.

„A construit temple, teatre, mausolee magnifice și a promovat știința și filosofia”, a declarat IAA.

Domnia sa pașnică este considerată în mod tradițional epoca de aur a Pax Romana, o perioadă de relativă liniște în Imperiul Roman.