Coreea de Nord întoarce „o nouă pagină", a estimat sâmbătă preşedintele Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, exprimându-şi optimismul după o vizită de patru zile pentru a observa activitatea agricolă din această ţară.

„Sunt plin de speranţă. Cred că există o veritabilă dorinţă de a merge înainte", a explicat Beasley la BBC, cupă ce a întreprins o vizită în Coreea de Nord în perioada 8-11 mai. „Pare că se întoarce o nouă pagină a istoriei", a adăugat el. Fostul guvernator al Carolinei de Sud s-a aflat două zile la Phenian şi două în zona rurală nord-coreeană, în timpul cărora a beneficiat de un acces „fără precedent" din partea autorităţilor, potrivit declaraţiilor sale.

După cum susţine Beasley, foametea s-a redus comparativ cu anii 1990, când Coreea de Nord a traversat o foamete ce s-a soldat cu sute de mii de morţi, şi că securitatea alimentară s-a îmbunătăţit, în pofida randamentelor scăzute.

„Una dintre imaginile cele mai puternice pe care le-am văzut este viaţa la ţară (în Coreea de Nord - n.r.). (...) Nu există mecanizare. Puteţi vedea vite înhămaţi, bărbaţi şi femei pe câmpuri. Este foarte organizat. Fiecare metru pătrat este lucrat. Ei plantează chiar şi pe marginea drumurilor, folosind orice spaţiu disponibil", a relatat el.

Cu toate acestea, preşedintele PAM a subliniat că „nu încape nicio îndoială" că foametea şi subnutriţia rămân „probleme" în Coreea de Nord, care nu dispune decât de „15-20% de terenuri arabile".

În martie 2017, un raport coordonat de Naţiunile Unite estima la 10,5 milioane de nord-coreeni (41% din populaţie) ca fiind subalimentată şi că 18 milioane (70%) depind de distribuţiile publice de raţii de cereale şi cartofi.

Economia nord-coreeană a fost puternic afectată de gestiunea liderilor succesivi şi de dezvoltarea programelor de înarmare nucleară care au dus la sancţiuni economice internaţionale.

Însă, după ce Phenianul a anunţat sâmbătă suspendarea testelor sale economice, Coreea de Nord va putea ieşi în curând din izolare: un summit istoric îi va aduce împreună, la 12 iunie în Singapore, pe liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.