Consilierul adjunct pentru securitate națională Matt Pottinger a demisionat din funcția pe care o deținea la Casa Albă, alăturându-se altor oficiali care au reacționat astfel la tulburările care au avut loc în capitala americană.

Doi asistenți de top ai primei doamne Melania Trump au demisionat în urma violențelor de pe Capitol Hill și mai mulți oficiali de rang înalt ai Casei Albe au în vedere demisia, inclusiv consilierul pentru securitate națională Robert O'Brien.

Stephanie Grisham a demisionat din funcția de șef de cabinet al primei doamne după ce susținătorii președintelui Donald Trump au ocupat violent Capitolul într-un efort de a împiedica Congresul să certifice rezultatele alegerilor prezidențiale.

Grisham, care a petrecut un an ca secretar de presă la Casa Albă înainte de a deveni șef de cabinet, nu a spus dacă demisia sa vine ca o reacție la violențele din capitală, dar o sursă familiarizată cu decizia sa a spus că manifestațiile au fost un factor declanșator. Și Secretarul social de la Casa Albă, Rickie Niceta, și-a dat demisia, la fel și secretarul adjunct de presă Sarah Matthews, au declarat pentru Reuters două surse.

În Casa Albă au circulat și informații conform cărora șeful adjunct al staff-ului Chris Liddell ar putea demisiona, a spus o sursă citată de Reuters.

Casa Albă a refuzat să comenteze. Au fost raportate mai mulți răniți și o femeie a fost ucisă în timp ce susținătorii lui Trump au răspuns apelului președintelui de a protesta împotriva pierderii alegerilor prezidențiale din noiembrie. Trump a susținut în mod repetat și fără temei că alegerile au fost afectate.

Într-o declarație pe Twitter difuzată de un oficial de la Casa Albă, Donald Trump vorbește de o tranziție ordonată pe 20 ianuarie, când joe Biden va prelua funcția de președinte al Statelor Unite.

„Deși sunt în dezacord total cu rezultatul alegerilor, iar faptele îmi dau dreptate, va fi o tranziție ordonată pe 20 ianuarie. Am spus mereu că voi continua lupta noastră ca să ne asigurăm că doar voturile legale au fost numărate. Asta reprezintă sfârșitul celui mai grozav prim mandat din istoria prezidențială, dar este doar începutul luptei noastră să facem America măreață din Nou!", arată mesajul lui Donald Trump postat de Dan Scavino, White House Deputy Chief of Staff. Contul de Twitter al lui Donald Trump a fost blocat de companie.

Congresul american a confirmat victoria președintelui ales Joe Biden după o zi haotică, cu proteste care au dus la patru decese și i-a obligat pe parlamentari să evacueze Capitolul.

Biden este programat să devină al 46-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie.