Noi documente relevă legături între Rusia şi secretarul Comerţului al Administraţiei Donald Trump, aranjamente secrete ale unui apropiat al premierului canadian Justin Trudeau, activităţi offshore ale reginei Elizabeth, a peste 120 de politicieni şi date despre bănci deţinute de elitele bogate.

 

Cele 13,4 milioane de documente dezvăluite zilele trecute, numite Paradise Papers (Documente din paradisuri fiscale) evidenţiază cât de intense sunt legăturile reţelelor financiare offshore cu lumea politică şi cu firme private gigant precum Apple, Nike, Uber şi alte companii de rang mondial care evită impozitarea prin metode din ce în ce mai inovative, constată Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (International Consortium of Investigative Journalists).

Una dintre reţelele din paradisuri fiscale conduce spre secretarul american al Comerţului, magnatul Wilbur Ross, care deţine acţiuni într-o firmă de transport maritim ce a obţinut venituri de peste 68 de milioane de dolari începând din anul 2014 printr-o companie energetică rusă al cărei coproprietar este ginerele preşedintelui rus Vladimir Putin. În total, în aceste documente apar legături în paradisuri fiscale pe care le au zeci de oficiali din cadrul Administraţiei Donald Trump, inclusiv consilieri. Industria offshore îi face "pe cei săraci mai săraci" şi "amplifică inegalitatea la nivel mondial", explică expertul în management Brooke Harrington, profesor la Facultatea de Economie şi Afaceri din Copenhaga. "Există un mic grup de oameni care nu se supun legilor ca noi ceilalţi, iar acest lucru este intenţionat. Aceşti oameni trăiesc visul de a se bucura de avantajele societăţii fără a intra sub incidenţa constrângerilor sociale", precizează Harrington.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii este suspectată că ar fi făcut investiţii secrete de milioane de dolari în firme offshore specializate în credite de consum şi servicii medicale. Generalul american în rezervă Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor NATO din Europa şi participant la scrutinul pentru desemnarea candidatului democrat la preşedinţia SUA, a fost director al unei companii de jocuri online cu filiale în paradisuri fiscale, relevă documentele. În documente figurează şi numele reginei Noor a Iordaniei, care ar fi beneficiarul profitului provenit din două trusturi offshore. De asemenea, Stephen Bronfman, principalul consilier al premierului Canadei, Justin Trudeau, este acuzat că deţine active de milioane de dolari în Insulele Cayman. Conform documentelor dezvăluite de firma de avocatură Appleby, Wilbur Ross, numit de preşedintele SUA, Donald Trump, secretar al Comerţului, menţine, printr-un fond din Insulele Cayman, active în compania de transport maritim Navigator Holdings, care desfăşoară afaceri cu firma energetică rusă Sibur, apropiată Kremlinului. Unul dintre proprietarii Sibur este Chiril Şamalov, ginerele lui Vladimir Putin. Un alt acţionar al acestei firme este Ghennadi Timcenko, un miliardar rus vizat de sancţiuni americane din anul 2014.