Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei, relatează AFP și Reuters.

În cursul unei conferințe de presă, premierul Joseph Muscat (centru-stânga), al cărui anturaj apropiat a fost ținta unor atacuri violente lansate de Caruana Galizia, a denunțat un act „barbar” și a ordonat forțelor de ordine să-și concentreze toate resursele pentru ca autorii atacului să fie aduși în fața justiției. „Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democrația și libertatea noastră de expresie”, a declarat el. „Nu voi avea liniște până când nu se va face dreptate”, a promis premierul maltez, lansând un apel la unitate națională.

În vârstă de 53 de ani, Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție. La începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de Joseph Muscat, la putere din 2013, a obținut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicați apropiați ai acestuia și în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central. Ministrul Energiei, șeful de cabinet al lui Muscat și chiar soția premierului au fost suspectați că dețin conturi off-shore dezvăluite în scandalul Panama Papers. Muscat a dezmințit categoric acuzațiile și a promis că va demisiona dacă acestea vor fi dovedite.

„Sunteți complici, sunteți responsabili de aceasta”, a scris pe Facebook la adresa autorităților, fiul celei ucise, Matthew Caruana Galizia, şi el jurnalist.

„Suntem îngroziți de faptul că binecunoscuta și respectata jurnalistă Daphne Caruana Galizia și-a pierdut viața în ceea ce pare a fi un atac țintit”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferința de presă cotidiană. El a subliniat că executivul comunitar și președintele acestuia, Jean-Claude Juncker, au condamnat atacul în cei mai fermi termeni posibili. „Dreptul unui jurnalist de a investiga, de a pune întrebări incomode și de a relata eficient se află în centrul valorilor noastre și trebuie să fie garantat întotdeauna. Avem încredere că se va face dreptate chiar dacă acest lucru nu va fi suficient pentru a corecta acest rău”, a spus Schinas.

În primăvară, revista Politico o clasa pe Caruana Galizia printre cele „28 de personalități care fac să se miște Europa”, descriind-o drept „un WikiLeaks întreg într-o singură femeie, în cruciadă împotriva lipsei de transparență și a corupției în Malta”. Luni, în jurul orei locale 15.00, o explozie puternică a distrus mașina în care se afla Caruana Galizia, în apropiere de casa ei, caroseria arsă a vehiculului fiind aruncată de suflu pe un câmp din vecinătate.