Statele Unite au anunţat, vineri seară, impunerea de sancţiuni împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

"Statele Unite se alătură Uniunii Europene şi îi sancţionează pe Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov, şi pe membrii echipei prezidenţiale ruse pentru siguranţă naţională", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, conform CNN.

Jen Psaki a precizat, potrivit BBC, că spre deosebire de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, care vizează doar activele lui Vladimir Putin şi lui Serghei Lavrov, măsurile Washingtonului vor bloca activele şi vor conţine interdicţii de călătorie.

Canada a anunţat "a treia serie de sancţiuni concertate" care îi vizează în mod specific pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov, dar şi regimul belarus "care a facilitat această invazie", a indicat vineri premierul Justin Trudeau, notează AFP, citată de Agerpres.

Ottawa "sprijină cu fermitate" retragerea Rusiei din sistemul bancar Swift, a mai declarat el, după noile măsuri punitive lansate de Washington şi de Uniunea Europeană în special.

"Dispreţul preşedintelui Putin pentru libertate, democraţie, dreptul internaţional şi viaţa umană trebuie să aibă consecinţe", a declarat într-o conferinţă de presă şeful guvernului canadian.

Justin Trudeau a ţinut să sublinieze că "lumea a reacţionat într-o manieră fără precedent, unită şi coordonată la grava greşeală a lui Vladimir Putin", unul dintre oamenii care, a spus el, "poartă cea mai mare responsabilitate moartea şi distrugerea din Ucraina".

Aceste sancţiuni se adaugă celor ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Europene şi intervin după o nouă reuniune a ţărilor din G7, vineri.

Sancţiunile împotriva Belarusului vizează 57 de persoane.

Joi, Canada - care are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume - a sancţionat 58 de persoane şi entităţi ruseşti şi a suspendat toate permisele de export pentru Rusia.

Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP.

Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în "destabilizarea Ucrainei" sau "ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia".

Premierul Boris Johnson şi-a informat vineri aliaţii, în cursul unui summit de criză al NATO, că intenţionează să-i sancţioneze "iminent" pe Vladimir Putin şi pe şeful diplomaţiei de la Moscova, după o serie de sancţiuni decise în această săptămână vizând în special oligarhi şi bănci ruse.

Considerând ofensiva rusă o "catastrofă" şi apreciind că Vladimir Putin s-a angajat într-o "misiune revanşardă pentru a răsturna ordinea de după Războiul Rece", prim-ministrul britanic i-a mai îndemnat pe liderii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice "să acţioneze imediat" pentru a exclude Rusia din sistemul bancar Swift "cu scopul a provoca suferinţă maximă" Kremlinului, potrivit unei purtătoare de cuvânt de la Downing Street.