Rusia este vizată de o „agresiune occidentală", a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, susţinând că aceasta este parte a unei „cruciade duse de SUA şi sateliţii lor" împotriva ţărilor care îşi apără propriile interese, relatează EFE.

 

Şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţia de presă oficială TASS, susţine de asemenea că este evidentă dorinţa Washingtonului şi a aliaţilor lor de a crea un focar de tensiune de durată în regiunea Asia-Pacific, pe care Occidentul o declară în mod deschis ca fiind o „zona de responsabilitate a NATO".

„Sunt promovate aşa-numitele strategii indo-pacifice, destinate să descurajeze China, să izoleze Rusia şi să distrugă arhitectura regională deschisă şi echitabilă pe baza consensului care s-a dezvoltat în jurul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)", a adăugat Lavrov.

Rusia nu vede deocamdată nicio perspectivă de dialog cu ţările occidentale, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

„Atât timp cât acestea, practic majoritatea dintre ele, sunt total aservite Washingtonului, nu vedem nicio perspectivă pentru un dialog semnificativ cu marea majoritate a acestor ţări", a afirmat Lavrov, care a acuzat Occidentul de distrugerea sistemului de măsuri de consolidare a încrederii şi de control al armelor în Europa.

„Ca rezultat al desfăşurării avansate a armelor nucleare americane în diferite ţări europene şi al punerii în aplicare a aşa-numitelor misiuni nucleare comune, se creează riscuri strategice mult mai mari", a avertizat el.

Lavrov a mai spus că încercările Ucrainei de a obţine anumite garanţii unilaterale din partea „stăpânilor săi occidentali" nu au niciun viitor.

„Aceasta arată că scopul este de a lăsa Rusia şi Belarus în afara acordurilor pe care Occidentul vrea să le încheie mai târziu pe continent", consideră ministrul rus. Lavrov a atribuit Washingtonului responsabilitatea pentru războiul în Ucraina, afirmând că „fără încurajarea directă din partea Statelor Unite, Kievul nu ar fi îndrăznit să ia calea distrugerii a tot ceea ce este rusesc: limbă, educaţie, mass-media, cultură şi religia ortodoxă".

Media de stat ruse precizează că Serghei Lavrov a făcut aceste declaraţii într-un discurs susţinut joi, la Minsk, cu ocazia unei conferinţe internaţionale intitulate „Securitatea eurasiatică: realitate şi perspective într-o lume în transformare".

La această conferinţă participă şi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care a pledat pentru o încetare imediată a focului în Ucraina, întrucât numărul victimelor şi al distrugerilor nu va face decât să crească pe măsură ce războiul va continua, potrivit MTI. Europa şi Ungaria au plătit deja un preţ ridicat pentru un război de care nu au fost responsabile, a afirmat şeful diplomaţiei de la Budapesta, adăugând că soluţia la război se află la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă. El a cerut menţinerea deschisă a canalelor de comunicare „pentru a nu ne pierde speranţa de pace".

Szijjarto a declarat că anume credinţa sa în pace l-a determinat să accepte invitaţia la conferinţa de la Minsk, cu „riscul, desigur, de a fi condamnat în anumite părţi din Europa pentru aceasta decizie".