Forțele de securitate libaneze au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc în încercarea de a dispersa protestatarii antiguvernamentali, după ce unii manifestanți au încercat să treacă de bariere de metal care blocau căile de acces spre sediile mai multor instituții.

 

Protestatarii au aruncat cu pietre spre forțele de securitate și au încercat să treacă peste bariere de metal care blocau accesul spre sediul Guvernului și cel al Parlamentului. Serviciul libanez de apărare civilă a transmis că 54 de persoane au fost rănite în urma violențelor de la protestul din Beirut, precizând că jumătate din răniți au fost transportați la spital. Autoritățile libaneze au comunicat că 20 de membri ai forțelor de securitate au fost răniți. Forțele de securitate au intervenit la Beirut sâmbătă seara, alungând manifestanții de pe străzi, bătând și reținând unii dintre ei, au declarat un martor ocular pentru Reuters.

Agenția oficială de presă NNA a anunțat că mai multe persoane au leșinat din cauza gazelor lacrimogene, în timp ce Crucea Roșie Libaneză a afirmat că 14 persoane au fost rănite, șase dintre acestea suficient de grave pentru a fi nevoie să fie transportate la spital.

Proteste masive au loc în Liban începând din 17 octombrie, în contextul degradării situaţiei economice şi sociale, conform cotidianului Le Figaro.

Protestatarii acuză clasa politică de corupţie şi incompetenţă. În ultimele săptămâni, mii de persoane au fost disponibilizate, iar în ultimele zile au fost semnalate multe cazuri de sinucidere. Aproximativ o treime dintre cetăţenii Libanului trăiesc în condiţii aflate sub pragul sărăciei, iar rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 30%, conform unui raport de evaluare elaborat de Banca Mondială. În contextul crizei economice şi situaţiei sociale precare, premierul demisionar Saad Hariri a cerut asistenţă financiară din partea ţărilor arabe şi occidentale.