Unitatea militară rusă responsabilă de uciderea a zeci de ucraineni la Bucha ar fi fost identificată în urma unei investigaţii derulată zimp de opt luni de către jurnaliştii de la New York Times.

În aprilie, după ce trupele rusești s-au retras din Kiev și din regiunea înconjurătoare, imagini din orașul de navetiști au dezvăluit mai multe cadavre cu mâinile legate la spate, aparent împușcate de la mică distanță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris dovezile ca fiind un „genocid”, însă Moscova a negat toate aceste acuzații și a declarat că victimele au fost rezultatul unor „provocări flagrante ale radicalilor ucraineni”.

Acum, în urma unei investigații de opt luni, New York Times a ajuns la concluzia că autorii masacrului de pe o anumită stradă din Bucha, strada Yablunska, au fost parașutiștii ruși din Regimentul 234 de asalt aerian.

Publicația susține că dovezile arată că asasinatele au făcut parte dintr-un „efort deliberat și sistematic de a asigura fără milă o rută spre capitală”.

„Soldații au interogat și executat bărbați neînarmați, aflați în vârstă de luptă, și au ucis oameni care le-au încrucișat involuntar calea - fie că era vorba de copii care fugeau cu familiile lor, de localnici care sperau să găsească alimente sau de oameni care pur și simplu încercau să se întoarcă acasă cu bicicletele”, relatează ziarul.

De asemenea, s-a reușit să se urmărească înregistrările telefonice ale victimelor, ziarul arătând că soldații ruși le foloseau telefoanele mobile pentru a suna acasă la doar câteva ore după ce îi uciseseră.

În total, organizația a identificat 36 de victime, inclusiv o fată de 14 ani și mama acesteia.

„Aproape toate victimele pe care le-am identificat pe strada Yablunska erau civili sau prizonieri de război ucraineni. Uciderea lor ar putea fi urmărită de Curtea Penală Internațională și considerată crimă de război în conformitate cu dreptul umanitar internațional”, a scris organizația.

„Din cauza naturii lor sistematice și răspândite, crimele din Bucha ar putea fi considerate, de asemenea, crime împotriva umanității”.

Pe de altă parte, Rusia ar fi pierdut deja peste 100.000 de militari de când a lansat invazia asupra Ucrainei, la 24 februarie, a informat Statul Major al Forţelor Armate ucrainene, date neconfirmate de o sursă independentă. Agenţia dpa aminteşte că autorităţile de la Moscova au vorbit recent de circa 6.000 de militari ruşi ucişi. Totuşi, presa rusă independentă a identificat deja după nume peste 10.000 de militari ruşi care au murit de la începerea invaziei ruse în Ucraina.