Aproximativ 450 de oameni dintr-un convoi de imigranți latino-americani care se îndreaptă spre SUA au ajuns în capitala Mexicului, fiind cazați temporar în perimetrul unui stadion din Ciudad de Mexico.

Imigranții, originari din Honduras, Guatemala și El Salvador, susțin că vor să se refugieze în Statele Unite din cauza persecuțiilor, sărăciei și violențelor cu care se confruntă în țările natale.Alte mii de imigranți din diverse țări din America Centrală se deplasează spre nord, cei mai mulți pe picioare, fiind în acest moment pe teritoriul statelor mexicane Veracruz și Puebla.

Miguel Angel Yunes, guvernatorul statului Veracruz, a declarat vineri că imigranți vor fi transportați cu autobuzele până în capitala Mexicului, însă ulterior a anulat această ofertă.

Imigranții au ales să se deplaseze în grupuri mari pentru a se putea proteja mai bine de organizațiile de crimă organizată din Mexic. Sute de imigranți au dispărut în ultimii ani în statul Veracruz, fiind răpiți pentru recompense.

Valul de imigranți latino-american este un subiect major de dispută în cadrul campaniei electorale pentru alegerile legislative din SUA. Președintele SUA, Donald Trump, a distribuit, joi, pe pagina sa de Twitter un videoclip în care se susține că în grupul de imigranți care încearcă să intre în SUA se numără și numeroși criminali. Presa a catalogat videoclipul ca fiind unul din cele mai rasiste materiale electorale din ultimele decenii, portretizând imigranții latino-americani drept ucigași de polițiști care încearcă să invadeze SUA. Trump a sugerat că militarii americani ar putea deschide focul în cazul în care sunt atacați cu pietre de imigranţii latino-americani care se îndreaptă spre frontiera Mexic-SUA.

Într-un discurs la Casa Albă, președintele a prezentat o propunere de limitare a dreptului la azil, motivând că "azilul nu este un program pentru cei care trăiesc în sărăcie".

Liderul american a vorbit și despre incidentele violente între forțele de securitate mexicane și un grup de aproximativ 1.500 de imigranți, în urma cărora un imigrant și-a pierdut viața.