O persoană a fost condamnată în China la un an de închisoare cu executare pentru producerea şi vânzarea de exemplare contrafăcute ale mascotei oficiale a Jocurilor Olimpice de la Beijing, au anunţat luni autorităţile, informează AFP.

De la deschiderea Jocurilor Olimpice pe 4 februarie, Bing Dwen Dwen, un panda îmbrăcat într-un costum de gheaţă, se vinde ca pâinea caldă în magazinele oficiale din toată ţara. În fiecare zi, oamenii stau mai multe ore la coadă pentru a cumpăra mascota de pluş. Pentru a satisface cererea şi în faţa penuriei de stocuri, organizatorii JO au promis că vor grăbi producţia.

Penuria le oferă o piaţă profitabilă, dar riscantă celor care pun în vânzare produse contrafăcute.

Astfel, o persoană a fost condamnată luni la un an de închisoare şi o amendă 40.000 de yuani (5.560 de euro) pentru încălcarea drepturilor de autor, a declarat luni un oficial al administraţiei care se ocupă de aceste probleme, Tang Zhaozhi.

Această pedeapsă cu închisoarea este prezentată ca prima în legătură cu contrafacerea mascotei oficiale a JO de la Beijing.

„Proprietatea intelectuală pentru Bing Dwen Dwen aparţine Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice", au amintit autorităţile.

Popularitatea mascotei Jocurilor le-a dat câteva idei unor patiseri chinezi. Aceştia n-au fost inspiraţi: autorităţile concurenţei au anunţat că ei sunt anchetaţi pentru contrafacere. În colimator este mai ales un patiser din provincia Jiangsu (est), care vindea replici comestibile ale mascotei la preţul de 600 de yuani (80 de euro).

Potrivit presei oficiale, mai multe brutării care au comis nereguli au fost semnalate şi în alte regiuni ale ţării.