Rachete rusești au lovit duminică o mare bază ucraineană în apropierea graniței cu Polonia, membră NATO, ucigând 35 de persoane și rănind 134, a declarat un oficial ucrainean local, într-o escaladare a războiului în vestul țării.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul aerian a distrus o cantitate mare de arme furnizate de națiuni străine care erau depozitate în baza respectivă și că a ucis „până la 180 de mercenari străini", anunță Reuters.

Reuters nu a putut verifica victimele raportate de ambele părți.

Atacul asupra Centrului internațional de menținere a păcii și securității din Yavoriv, o bază de antrenament situată la doar 25 de kilometri de granița cu Polonia, care a găzduit anterior instructori militari NATO, a adus conflictul la ușa NATO.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei avertizase sâmbătă că unele convoaie de transporturi de arme occidentale către Ucraina ar putea fi considerate ținte legitime.

Marea Britanie a declarat că incidentul marchează o „escaladare semnificativă" a conflictului.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus, la emisiunea „Face the Nation" de la CBS, că orice atac pe teritoriul NATO va declanșa un răspuns din partea Alianței. Guvernatorul regional Maksym Kozytskyy a declarat că avioanele rusești au tras aproximativ 30 de rachete asupra bazei din Yavoriv, adăugând că unele au fost interceptate înainte de a ajunge la sol.