China va contracara ingerinţele Statelor Unite în Hong Kong, a avertizat luni Ministerul chinez de Externe. Mii de protestatari au ieşit duminică în stradă în Hong Kong pentru apărarea democraţiei şi a libertăşilor civile.

Declaraţiile survin după ce un consilier prezidenţial american a ameninţat cu sancţiuni din cauza controversatului proiect care ar putea conduce la consolidarea controlului Beijingului asupra provinciei autonome.

„Statele Unite nu au dreptul să critice sau să se implice" în afacerile Hong Kong-ului, a declarat luni Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

„Ce legi se aplică, modul de aplicare sau momentul în care sunt elaborate legi în Regiunea administrativă specială Hong Kong - toate aceste lucruri ţin de suveranitatea Chinei. Dacă Statele Unite insistă să afecteze interesele Chinei, China va lua toate măsurile necesare pentru a contracara şi a se opune acestor acţiuni", a avertizat oficialul chinez, conform cotidianului The Independent din Singapore.

Administraţia comunistă de la Beijing a elaborat un proiect de lege privind securitatea naţională care prevede intensificarea rolului serviciilor de securitate chineze în provincia autonomă Hong Hong.

Robert O'Brien, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională în SUA, a avertizat că Administraţia Donald Trump ar putea impune sancţiuni din cauza iniţiativei.

În cazul în care China preia controlul, este greu să ne imaginăm că Hong Kong-ul ar rămâne centrul financiar asiatic care a devenit", a afirmat Robert O'Brien la postul NBC News.

„China este dependentă de capital din restul lumii pentru a-şi construi economia şi a consolida clasa de mijloc. Sunt dependenţi de lichidităţi de pe pieţele financiare. Dacă pierd accesul la aceste lucruri prin Hong Kong, va fi o lovitură reală pentru preşedintele Xi Jinping şi pentru Partidul Comunist Chinez", a avertizat Robert O'Brien.

Protestatarii au ieşit în stradă cu miile, duminică, împotriva intenţiei Beijingului de a impune în Hong Kong o lege a securităţii criticată ca un atac la adresa democraţiei şi libertăţilor civile. Printre sloganuri s-au făcut auzite şi apeluri la independenţă ca „singura scăpare”.

Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă şi a arestat 180 de manifestanţi, pentru a impune restricţiile instituite oficial pentru combaterea coronavirusului. Reuters menţionează că revendicarea independenţei Hong Kongului este considerată de China inacceptabilă. Şeful securităţii interne din Hong Kong, John Lee, a declarat că „terorismul este în creştere” în metropolă şi a susţinut că legislaţia comunistă chineză pentru securitate este necesară pentru menţinerea prosperităţii şi stabilităţii.