Italia revine la viaţă după două luni de carantină. Vor fi permise vizitele la rude, se redeschid magazine mici, fabrici şi restaurantele, dar doar pentru livrări la domiciliu.

Relaxarea vine cu obligativitatea măştii de protecţie în public şi respectarea măsurilor de distanţare socială. Europa intră de astăzi într-o nouă fază a relaxării măsurilor de carantină impuse de pandemie.

După aproape două luni de izolare totală, Italia, cel mai afectat stat european de epidemia de coronavirus, revine treptat la viaţă. Ies din izolare şi grecii, iar Spania şi Germania continuă planul de relaxare

Începând de astăzi, 4 mai, italienii vor avea voie să circule între localităţile din aceeaşi regiune, în scop profesional, medical sau pentru vizitarea familiilor. Se redeschid parcurile şi grădinile, fabricile, magazinele mici, restaurantele şi cafenelele, dar doar pentru comenzi, mâncarea va putea fi consumată în continuare doar acasă şi la birou. Pe 11 mai, se vor redeschide supermarket-urile, magazinele de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Iar de pe 1 iunie, saloanele de înfrumuseţare, restaurantele şi barurile. Şcolie vor rămâne închise până în septembrie, iar în ce priveşte reluarea călătoriilor în scop turistic, deocamdată nu există niciun plan.

În Spania, copii şi adulţi pot ieşi deja din casă pentru plimbări scurte. De azi pot redeschide şi diverse afaceri mici. De exemplu, frizeriile şi alte domenii care lucrează pe bază de programare pot primi din nou clienţi, dar un singur client poate fi în acelaţi timp în salon. Tot de luni, măştile devin obligatorii în transportul public. În Insule Baleare şi Canare, se vor putea redeschide majoritatea magazinelor, muzeelor, hotelurilor, restuarantelor şi barurilor, dar cu implementarea măsurilor de distanţare socială. În restul ţării, aceste măsuri se vor aplica de pe 11 mai.

Tot azi începe relaxarea carantinei şi în Belgia. Oamenii pot merge la medic şi pentru probleme care nu sunt considerate urgente. Se redeschid magazinele de articole textile şi cetăţenii vor putea face sport în aer liber în grupuri de trei persoane. Masca este obligatorie pentru toţi cei care au peste 12 ani. De săptămâna viitoare, toate magazinele își pot relua activitatea, iar din 18 mai, elevii pot reveni la şcoală, dar într-o clasă nu pot fi mai mult de 10 elevi.

Şi peste graniţă, în Ungaria, viaţa începe să revină la normal. De azi va fi permis restaurantelor, hotelurilor şi cafenelelor să-şi deschidă grădinile şi terasele. Pot fi deschise ştrandurile şi muzeele în aer liber. Serviciile pot fi furnizate fără restricţii, sunt permise antrenamentele şi evenimentele sportive cu circuit închis pentru amatori şi profesionişti. În Budapesta, cea mai afectată de epidemia de coronavirus vor fi menţinute restricţiile de circulaţie. De asemenea, persoanelor în vârstă li se cere să rămână deocamdată la domiciliu şi să îl părăsească doar pentru treburi urgente.

În Germania, care a început relaxarea măsurilor de carantină pe 20 aprilie, de luni, 4 mai, în unele landuri, copiii pot reveni la şcoală. Îşi pot relua activitatea saloanele de înfrumuseţare, muzeele, lăcaşurile de cult, grădinile zoologice care nu au făcut încă acest lucru. Şi aici devine obligatorie purtatea măştii de protecţie.