Bilanțul victimelor incendiilor de vegetație din Hawaii este în creștere. Guvernatorul statului american a anunțat că cel puțin 89 de persoane au murit și a avertizat că numărul victimelor ar putea crește semnificativ.

Dezastrul din Hawaii devine cel mai mortal incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol, depășindu-l pe cel de la Camp Fire din California din 2018 în urma căruia au murit 85 de oameni. Guvernatorul Josh Green a declarat că a fost „o zi imposibilă”, dar că echipele de pompieri și poliția au fost „extraordinare”. El a spus că a fost cel mai mare dezastru natural cu care s-a confruntat vreodată Hawaii.

Noul bilanț al victimelor este provizoriu deoarece operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare. Însoțiți de câini, salvatorii intervin printre rămășițele carbonizate ale unor proprietăți din Lahaina, pe insula Maui.

Casele ruinate sunt marcate cu un „X” portocaliu pentru a marca o căutare inițială și „HR” dacă în interior au fost găsite rămășițe umane. De asemenea, autoritățile îi îndeamnă pe cei care au membri de familie dispăruți să dea mostre de ADN pentru a ajuta la identificarea victimelor.

Șeful poliției din Maui, John Pelletier, a confirmat informația guvernatorului potrivit căruia numărul victimelor va crește în continuare spunând că „niciunul dintre noi nu cunoaște încă dimensiunea cu adevărat a acestei situații”.

Lahaina a fost zona cel mai grav afectată de incendii având peste o mie de clădiri arse până la temelii. Supraviețuitorii au vorbit despre rapiditatea cu care s-a răspândit incendiul și au spus că sirenele de urgență nu au sunat marți atunci când focul a început. Orașul este deocamdată o zonă interzisă, iar multe persoane ale căror proprietăți au fost distruse s-au refugiat în adăposturi.

Peste 150 de persoane au murit în urma unui tsunami produs în Hawaii în 1946. Totuși, dezastrul din această săptămână ar putea depăși această cifră, având în vedere previziunile sumbre ale autorităților, care estimează că vor exista mai multe cadavre.