Platforma X (fostă Twitter)  a lui Elon Musk a fost citată ca fiind cel mai mare furnizor de dezinformare, în timp ce Uniunea Europeană a îndemnat companiile din Silicon Valley să îşi sporească vigilenţa pentru a combate războiul ideologic al Rusiei.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat că platformele trebuie să acţioneze înainte de alegerile naţionale şi europene de anul viitor.

„Este o armă de manipulare în masă care vizează atât pe plan intern, atât pe ruşi, cât şi pe europeni şi restul lumii” a declarat marţi, 26 septembrie, Jourova reporterilor. „Platformele foarte mari trebuie să abordeze acest risc. Mai ales că trebuie să ne aşteptăm ca Kremlinul şi alţii să fie activi înainte de alegerile noastre europene”, a mai spus ea.

UE a publicat rapoarte privind modul în care fiecare dintre marile companii de tehnologie, inclusiv Facebook, Google şi TikTok, se descurcă în lupta împotriva dezinformării.

Majoritatea marilor platforme au convenit să colaboreze cu UE la un cod de conduită, care vizează stabilirea unor standarde pentru verificarea faptelor şi alte măsuri. Blocul comunitar a realizat, de asemenea, un proiect pilot pentru a evalua amploarea problemei.

„X, anterior Twitter, care nu se mai află sub incidenţa codului, este platforma cu cea mai mare proporţie de postări false sau de dezinformare”, a declarat Jourova. „Proiectul pilot a arătat, de asemenea, că s-a constatat că actorii ce dezinformează au semnificativ mai mulţi urmăritori decât cei care nu dezinformează şi tind să se fi alăturat platformei mai recent decât utilizatorii care nu dezinformează”

Jourova a mai spus că afluxul de dezinformare rusă este deosebit de acut în Slovacia, unde sâmbătă au loc alegeri.

„Slovacia a fost aleasă ca ţară în care există un teren fertil pentru succesul naraţiunilor ruseşti pro-Kremlin şi pro-război”, a spus ea, adăugând că Facebook şi Google au luat unele măsuri pentru a-şi spori eforturile de combatere a informaţiilor false, în urma presiunilor din partea UE. „Alegerile din această săptămână vor fi un test, deoarece abordarea războiului rusesc din Ucraina este o linie de divizare”, a mai spus vicepreședintele.