Evgheni Prigojin, patronul grupului paramilitar privat Wagner, i-a acuzat marţi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, de privarea luptătorilor săi de muniţie şi de încercarea de a distruge Wagner.

Gupul paramilitare este în prezent protagonistul principalelor progrese ruseşti în estul Ucrainei, ceea ce - în opinia lui Prigojin - echivalează cu trădarea, relatează Reuters şi EFE.

Fost antreprenor de catering, care evita anterior lumina reflectoarelor, Prigojin şi-a asumat un rol tot mai public de la începutul războiului în Ucraina cu aproape un an în urmă, grupul său de mercenari Wagner aflându-se în prima linie a luptelor care se duc de partea rusă de luni de zile pentru cucerirea oraşului Bahmut din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

„Este deja o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi”, a denunţat el pe Telegram.

Prigojin susţine că Şoigu şi Gherasimov au interzis furnizarea de muniţii către luptătorii de la Wagner şi să fie „ajutaţi cu transportul aerian".

„Are loc pur şi simplu o opoziţie directă”, susţine Prigojin într-un mesaj audio pe canalul său de pe Telegram. „Aceasta poate fi asimilat unei înalte trădări”, susţine el. Anterior, şeful mercenarilor Wagner declarase că grupul său nu va putea deocamdată să cucerească Bahmut, deoarece armata ucraineană trimite constant rezerve şi nu intenţionează să predea oraşul.

Cu o zi înainte, Prigojin recunoscuse „foametea totală de muniţie” în rândurile detaşamentelor de mercenari care luptă în Donbas şi a cerut mai multe obuze de la Ministerul Apărării, dar nu a primit răspuns.