Guvernul britanic a anunțat un parteneriat cu firma germană BioNTech pentru a testa potențiale vaccinuri împotriva cancerului și a altor boli, în timp ce militanții au avertizat că orice descoperire trebuie să rămână accesibilă și la prețuri accesibile, scrie CNBC.

 

Pacienții bolnavi de cancer din Anglia vor avea acces timpuriu la teste care implică terapii personalizate cu ARNm, inclusiv vaccinuri împotriva cancerului, care au ca scop stimularea sistemului imunitar pentru a ataca celulele dăunătoare. Acestea vor fi administrate pacienților aflați în stadii incipiente și târzii și vor viza atât celulele canceroase active, cât și prevenirea revenirii acestora.

BioNTech va înființa noi centre de cercetare și dezvoltare în Marea Britanie, cu un laborator în Cambridge și un sediu central în Londra, și își propune să livreze 10.000 de terapii pacienților din septembrie 2023 până la sfârșitul deceniului.

Compania a dezvoltat unul dintre cele mai larg distribuite vaccinuri Covid-19 alături de compania farmaceutică americană Pfizer. Directorul său general, Ugur Sahin, a declarat că a învățat lecții din pandemia de coronavirus despre colaborarea dintre Serviciul Național de Sănătate britanic, cadrele universitare, autoritățile de reglementare și sectorul privat în dezvoltarea medicamentelor, pe care le aplică acum.

„Obiectivul nostru este de a accelera dezvoltarea de imunoterapii și vaccinuri folosind tehnologii pe care le cercetăm de peste 20 de ani", a declarat acesta într-un comunicat. „Colaborarea va acoperi diferite tipuri de cancer și boli infecțioase care afectează în mod colectiv sute de milioane de oameni din întreaga lume."

Tim Bierley, un militant al grupului britanic Global Justice Now, a declarat că marile companii farmaceutice au practică prețuri exorbitante la noile medicamente, chiar și atunci când banii publici au jucat un rol cheie în aducerea lor pe piață.

„Guvernul are datoria morală de a împinge BioNtech să stabilească prețul acestui vaccin care ar putea salva vieți, astfel încât să fie accesibil tuturor", a spus el.

Mohga Kamal-Yanni, co-lider politic al Alianței pentru Vaccinul Poporului - un grup global de organizații de sănătate, economiști și activiști - a declarat că veștile despre acest studiu sunt bune, dar că orice rezultat "aparține oamenilor", datorită fondurilor publice implicate.

„Guvernul britanic trebuie să spună cum se va asigura că orice nou medicament, vaccin sau tehnologie va fi disponibil și accesibil pentru țările în curs de dezvoltare", a declarat Kamal-Yanni.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru CNBC că cercetarea se află într-un stadiu prea timpuriu pentru a discuta despre prețuri și distribuție.