Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, joi seară, sancţiuni "severe" împotriva Rusiei, acuzându-l pe omologul său rus, Vladimir Putin, că "a ales războiul", astfel că va suporta "consecinţele".

"Putin este agresorul. Putin a ales acest război, iar, acum, el şi ţara sa vor suporta consecinţele", a afirmat Joseph Biden, conform CNN.

Liderul de la Casa Albă a condamnat vehement atacul Rusiei asupra Ucrainei. "Vor exista costuri severe pentru economia Rusiei, atât imediat, cât şi în timp. Am conceput în mod intenţionat aceste sancţiuni pentru a maximiza impactul pe termen lung asupra Rusiei şi pentru a minimiza impactul pentru Statele Unite şi pentru aliaţii noştri. Statele Unite nu fac singure acest lucru", a adăugat liderul de la Casa Albă, precizând că se vor ralia toate ţările din cadrul Uniunii Europene şi din Grupul G7.

Joseph Biden a precizat că nu intenţionează să discute cu Vladimir Putin. "Nu am planuri de a mai vorbi cu el. Agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei va avea ajunge să coste Rusia scump din punct de vedere economic şi strategic. Putin va fi izolat pe scena internaţională. Opţiunea lui Putin de a lansa un război total nejustificat asupra Ucrainei va lăsa Rusia mai slăbită, iar restul lumii va fi mai puternică", a atras atenţia preşedintele SUA.

Preşedintele SUA a anunţat că va limita capacitatea Rusiei de a efectua tranzacţii în dolari, euro, lire sterline şi yeni, urmând să fie blocată finanţarea armatei ruse şi să fie afectată abilitatea Moscovei de a concura în economia secolului 21. Washingtonul a sancţionat active bancare ruse în valoare de 1.000 de miliarde de dolari. "Blocăm patru grupuri bancare mari. Acest lucru înseamnă că toate activele pe care le deţin în Statele Unite vor fi blocate. Va fi necesar timp şi trebuie să demonstrăm determinare, prin urmare, el ştie ce urmează. Iar cetăţenii ruşi trebuie să ştie ce le-a adus el. Despre acest lucru este vorba. Dar va fi nevoie de timp", a precizat Biden.

Joe Biden: Vladimir Putin vrea reconstituirea URSS

Vladimir Putin "are ambiţii mai mari decât Ucraina. De fapt, vrea să restabilească fosta Uniune Sovietică. Despre acest lucru este vorba. Şi cred că ambiţiile lui intră total în contradicţie cu locul în care a ajuns restul lumii", a subliniat Biden.