Autoritățile germane își intensifică pregătirile pentru livrări de numerar în cazul unei pene de curent pentru a menține economia în funcțiune, au declarat patru persoane implicate, în timp ce națiunea se pregătește pentru astfel de evenimente generate de războiul din Ucraina.

 

Planurile includ ca Bundesbank, banca centrală a Germaniei, să acumuleze lichidități suplimentare pentru a face față unei creșteri bruște a cererii, și să limiteze retragerile, a declarat o sursă. Oficialii și băncile analizează, de asemenea, distribuția, discutând, de exemplu, despre accesul prioritar la combustibil pentru transportatorii de numerar, au declarat alte persoane, comentând pregătirile care s-au accelerat în ultimele săptămâni după ce Rusia a blocat livrările de gaze. Discuțiile implică banca centrală, autoritatea de reglementare a pieței financiare, BaFin, și mai multe asociații ale industriei financiare, au spus susrsele citate, dintre care unele au vorbit sub rezerva anonimatului despre planuri care sunt private și în schimbare.

Deși autoritățile germane au minimizat în mod public probabilitatea unei pene de curent, discuțiile arată atât cât de serios iau această amenințare și cât de mult se străduiesc să se pregătească pentru potențiale pene de curent cauzate de creșterea costurilor energiei sau chiar de sabotaje. De asemenea, sunt subliniate ramificațiile tot mai largi ale războiului din Ucraina pentru Germania, care s-a bazat timp de decenii pe energia rusească la prețuri accesibile și care acum se confruntă cu o inflație de două cifre și cu amenințarea unor perturbări cauzate de penuria de combustibil și energie.

Accesul la numerar este o preocupare specială pentru germani, care apreciază securitatea și anonimatul pe care le oferă și care tind să îl folosească mai mult decât alți europeni, unii încă mai dețin mărci germane, înlocuite cu euro în urmă cu mai bine de două decenii. Aproximativ 60% din cumpărăturile zilnice sunt plătite în numerar, potrivit unui studiu recent al Bundesbank, care a arătat că germanii retrag în medie peste 6.600 de euro anual, în principal de la bancomate. Biroul pentru dezastre din Germania a declarat că a recomandat oamenilor să păstreze numerar acasă pentru astfel de urgențe.