În atacul cu rachete şi drone de miercuri asupra portului ucrainean Ceornomorsk, Rusia a distrus 60.000 de tone de cereale care urmau să fie exportate pe cale martimă, în cadrul unui acord din care Moscova s-a suspendat luni, a informat Ministerul Agriculturii de la Kiev.

 

„Atacul nocturn a distrus o parte semnificativă a infrastructurii pentru exportul de cereale din portul Ceornomorsk", se menţionează într-o notă publicată de minister.

Textul oficial explică totodată că „60.000 de tone de cereale care urmau să fie încărcate pe o navă de mare tonaj şi trimise prin coridorul de cereale încă de acum 60 de zile au fost distruse".

Înainte de a anunţa luni că se retrage din acordul de cereale, Rusia a blocat în repetate rânduri funcţionarea acestui acord, împiedicând inspecţiile necesare pentru ca navele care urmau să transporte cerealele să poată intra în Marea Neagră, potrivit guvernului de la Kiev.

Pe de altă parte, Rusia a atacat şi joi, pentru a treia noapte la rând, portul Odesa. Porturile Odesa şi Ceornomorsk, din care au fost exportate cereale conform acordului, au fost două dintre principalele ţinte ale atacului.

Separat, Ministerul Apărării turc a confirmat joi că Rusia şi-a retras personalul de la centrul de coordonare a acordului referitor la exportarea de cereale ucrainene prin Marea Neagră, încheiat anul trecut la Istanbul, cu medierea Turciei şi a ONU.

„Rusia, care s-a retras din acordul privind coridorul cerealelor, şi-a retras personalul de la Centrul Comun de Coordonare de la Istanbul, care gestionează coridorul', a anunţat ministerul turc, pronunţându-se totodată în favoarea reluării acordului.

Guvernul turc îşi va continua „iniţiativele şi eforturile în acest sens", le-a declarat reporterilor, la Ankara, un oficial al ministerului.

Câtă vreme eforturile de reactivare a acordului continuă, autorităţile turce vor păstra suficient personal la centrul de coordonare, a spus ministerul.

În acelaşi timp, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a lansat joi un apel la restabilirea iniţiativei privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră pentru a face faţă provocării reprezentate de insecuritatea alimentară globală, potrivit Reuters.

„Trebuie să găsim o modalitate pentru a exporta cerealele ucrainene pe piaţa mondială", a declarat Kuleba, potrivit căruia „nu se poate transporta întreaga cantitate de cereale ucrainene disponibile pentru export prin coridoarele terestre, ceea ce reprezintă o problemă, iar aceasta înseamnă că preţurile vor creşte din cauza lipsei de livrări".