Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) şi a vizat în special porturile de partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene.

 

Bombardamentele din Odesa au distrus un hangar cu grâne, a comunicat luni Comandamentul operaţional ucrainean din sudul ţării „Pivden", citat de AFP, în timp ce purtătoarea de cuvânt a acestui comandament, Natalia Gumeniuk, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene, potrivit Unian.

„Noaptea trecută (duminică spre luni - n.r.), un atac de aproape patru ore (efectuat) cu drone Shahed-136 a fost îndreptat asupra unei infrastructuri portuare", a indicat armata Kievului pe Facebook. „Un depozit cu grâne a fost distrus, iar rezervoare de stocare a altor mărfuri au fost avariate", adaugă forţele de apărare ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Armatei voluntarilor ucraineni „Sud", Serghei Bratciuk, a declarat că alerta de raid aerian a durat la Odesa „exact 3 ore şi 53 de minute", potrivit Unian.

„Trei drone au fost distruse de forţele de apărare antiaeriană", adaugă Comandamentul operaţional „Pivden", potrivit căruia „inamicul continuă să terorizeze Odesa".

„Potrivit primelor informaţii, patru muncitori din port au fost răniţi, dar respectivele informaţii mai trebuie clarificate", adaugă acesta. Dar, potrivit administraţiei militare din regiunea Odesa, şase persoane au fost rănite în urma atacului rusesc din noaptea de duminică spre luni.

Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operaţional „Pivden", a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de pe partea ucraineană a Dunării. „Au fost ameninţate toate porturile de-a lungul coastei Dunării (de partea ucraineană). Inamicul a încercat să afle modalităţile de protejare a acestor porturi!, a afirmat Gumeniuk, subliniind că atacul de noaptea trecută relevă faptul că inamicul se reorientează acum asupra porturilor considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale, potrivit Unian.

Șase nave românești care se aflau în portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc după ce rușii au atacat zona cu drone. Atacul în portul aflat la aproximativ 25 de kilometri de Galați a avut loc în noaptea de duminică spre luni. Decizia de a muta navele românești a fost luată imediat după încetarea atacului aerian. Vapoarele se află pe malul românesc al fluviului și nu au suferit avarii.