Două explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului, la o zi după începutul invaziei ruse în Ucraina, în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

 

Oficialii americani și ucraineni spun că Rusia urmărește să captureze Kievul și să răstoarne guvernul, pe care Putin îl consideră o marionetă a Statelor Unite. Trupele rusești au cucerit fosta centrală nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, în timp ce înaintau pe cea mai scurtă rută spre Kiev, dinspre Belarus, la nord.

"(Inamicul) m-a marcat drept ținta numărul unu", a avertizat Zelenski într-un mesaj video, în timp ce lupte grele au fost raportate pe mai multe fronturi. "Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului". "Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina". Preşedintele Ucrainei regretă că ţara sa este abandonată în faţa agresiunii Rusiei. "Ucraina este lăsată singură. Cine este pregătit să lupte împreună cu noi? Eu nu văd pe nimeni. Cine este pregătit să ofere Ucrainei garanţia aderării la NATO? Toată lumea se teme", a spus Zelenski.

Putin spune că Rusia desfășoară "o operațiune militară specială" pentru a împiedica guvernul ucrainean să comită un genocid împotriva propriului popor - o acuzație pe care Occidentul o consideră nefondată. De asemenea, el spune că Ucraina este un stat ilegitim ale cărui pământuri aparțin istoric Rusiei.

Întrebat dacă este îngrijorat de siguranța lui Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pentru CBS: "Din câte știu eu, președintele Zelenski rămâne în Ucraina la postul său și, desigur, suntem îngrijorați pentru siguranța tuturor prietenilor noștri din Ucraina - oficiali guvernamentali și alții."

Atacuri cu rachete

Două explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului, la o zi după începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de "tiruri de rachetă", precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete.

Armata a publicat un scurt video de amatori care arată un bloc de apartamente în flăcări.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei. Într-o fotografie publicată de Kliciko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum.

Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, potrivit DPA. Avansul forţelor ruse ridică temeri de un asalt şi de o înmulţire a atacurilor ţintite asupra capitalei şi asupra unor instalaţii strategice şi guvernamentale.

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la porţile Kievului, a fost ţinta unui atac al forţelor aeropurtate ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unităţi ale armatei ucrainene. Aeroportul din Gostomel se află la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mică distanţă de capitală în prima zi a atacului rusesc.

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezenţei la Kiev a unor "grupuri de sabotori ruşi" şi a făcut apel la locuitori să dea dovadă de vigilenţă şi să respecte interdicţia de circulaţie intrată în vigoare.

El a mai spus că 137 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în prima zi.

În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a făcut morţi şi răniţi.