Rusia a atras vineri critici dure în Consiliul de Securitate al ONU pentru lansarea unor atacuri masive cu rachete și drone împotriva Ucrainei, după ce Kievul și susținătorii săi au cerut o reuniune urgentă a organismului, transmite Reuters.

Vineri, loviturile rusești pe teritoriul Ucrainei au ucis 31 de civili și au rănit alți peste 160, în cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului în februarie 2022, potrivit oficialilor, iar Polonia a anunțat că o rachetă rusă pare să fi zburat în spațiul său aerian înainte de a se întoarce în Ucraina.

„În mod tragic, anul 2023 se încheie așa cum a început - cu violențe devastatoare împotriva poporului ucrainean”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, după ce a informat Consiliul cu privire la atacuri.

„Încă o dată, ucrainenii sunt forțați să își petreacă sărbătorile căutând adăpost, curățând molozul și îngropând morții, în mijlocul unor temperaturi scăzute”, a adăugat el.

Majoritatea membrilor consiliului, inclusiv Statele Unite, Franța și Marea Britanie, au condamnat atacurile asupra Ucrainei.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, nu a condamnat atacurile și a făcut apel la o „soluție politică” pentru războiul din Ucraina.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzya, a declarat că Rusia a lansat atacuri doar asupra infrastructurii militare din Ucraina și că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt responsabile pentru victimele civile.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, într-un comunicat.

„Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile încalcă dreptul umanitar internațional, sunt inacceptabile și trebuie să înceteze imediat”, a declarat Dujarric.

 

Sute de case și spații publice distruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri comunitatea internațională să reacționeze la cel mai recent atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, cel mai mare de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022.

„Este important ca lumea să răspundă la acest ultim act de teroare. Mulți lideri și-au exprimat deja astăzi sprijinul pentru Ucraina și ucraineni, iar eu le sunt recunoscător tuturor”, a declarat Zelenski, citat de CNN. Zelenski a adăugat că va continua să „consolideze apărarea noastră aeriană”.

Atacurile Rusiei de vineri s-au soldat cu cel puțin 31 de morți și peste 150 de răniți, provocând daune infrastructurii civile.

„Peste 100 de case private au fost distruse sau avariate, (precum și) 45 de clădiri, școli, două biserici, spitale, o maternitate, numeroase spații comerciale și depozite", a declarat Zelenski.