Ucraina a suferit un amplu atac cu rachete rusești în primele ore ale zilei de sâmbătă, în timp ce apărarea sa antiaeriană a reușit să folosească cu succes instrumente ale războiului electronic. Institutul pentru Studierea Războiului consideră că acesta poate fi un moment de cotitură în cursa tehnologică dintre cele două armate. 

 

Potrivit forțelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat 37 de rachete și trei drone. Opt rachete au fost doborâte, au precizat forțele aeriene ucrainene într-o declarație pe rețelele de socializare.

Majoritatea tipurilor de rachete folosite peste noapte au fost de tip balistic cu deplasare extrem de rapidă. Acestea sunt mult mai greu de doborât.

„Trebuie remarcat faptul că mai mult de 20 dintre toate armele enumerate, care nu au fost incluse în numărul celor doborâte, nu și-au atins țintele ca urmare a contramăsurilor active ale războiului electronic”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a remarcat că atacul rusesc cu rachete din 13 ianuarie a urmat un model similar celui efectuat pe 8 ianuarie și că 20 din cele 40 de rachete lansate de ruși au fost dezactivate prin „contramăsuri active de război radio-electronic”.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că declarația generalului Ignat indică faptul că forțele aeriene ucrainene pot deja recunoaște modele de atac ale Rusiei și, în consecință, încearcă să se adapteze acestora. De asemenea, mai arată ISW, „dezactivarea a peste 20 de rachete cu ajutorul mijloacelor EW ar putea fi un punct de cotitură în capacitățile Ucrainei de război radio-electronic”, până acum Ucraina reușind mai des să dezactiveze dronele ieftine, de producție iraniană, folosite de Rusia, dar nu și a sistemelor de rachete, mult mai sofisticate. Or, în atacul de sâmbătă dimineața, Rusia a folosit doar trei drone Shahed 131, alături de șase rachete Kinjal (Kh-47, presupus hipersonice) precum și rachete de croazieră Kh-22, Kh-31P (antiradar), Kh-59 și Kh-101. Cele mai multe dintre acestea au fost lansate de pe aeronave strategice Tupolev, MiG31 și Suhoi (Su-34 și Su-35), dar au căzut pe câmpuri sau au detonat în aer.

Războiul electronic (EW – electronic warfare, denumit uneori și electromagnetic) implică utilizarea spectrului electromagnetic, care cuprinde frecvențele undelor radio, infraroșii, raze X și Gamma, sau alte tipuri de unde, prin emisii sau bruiaj, pentru a întrerupe comunicarea dintre armele inamice sau chiar preluarea acestora. În cazul rachetelor ghidate sau a dronelor, pierderea controlului duce la ratarea țintei și la prăbușire, mai rar la autodistrugere, dacă acestea nu sunt programate să caute „o țintă de oportunitate” sau să se ghideze singure către o țintă programată anterior.