În 2015, Marina Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) avea 255 de nave de luptă în flota sa, potrivit Oficiului de Informații Navale (ONI) al SUA. La sfârșitul anului 2020, avea 360, cu peste 60 mai mult decât marina SUA, potrivit unei prognoze ONI. Peste patru ani, PLAN va avea 400 de nave de luptă, estimează ONI.

„Forța de luptă a marinei chineze a crescut de peste trei ori în doar două decenii”, arată un raport din decembrie al marinei americane.

Comandând deja cea mai mare forță navală din lume, Republica Populară Chineză construiește vase de luptă de suprafață moderne, submarine, portavioane, avioane de vânătoare, nave de asalt, submarine cu rachete nucleare balistice, vase de pază de coastă și spărgătoare de gheață cu o viteză alarmantă. Unele dintre aceste nave vor fi egale sau mai bune decât orice pot pune SUA sau alte puteri navale pe apă.

Printre acestea se numără nave precum distrugătorul de tip 055 - despre care unii analiști spun că îmbunătățește navele din clasa Ticonderoga a SUA ca putere de foc - și amfibii de asalt care ar putea pune mii de militari chinezi pe țărmuri străine.

În timp ce China se așteaptă să ajungă la 400 de nave până în 2025, obiectivul actualului plan de construcție navală al US Navy, fără dată fixă, este pentru 355 de nave - un dezavantaj numeric substanțial.

Asta nu înseamnă că Marina SUA își pierde supermația. Din punct de vedere al personalului, marina SUA este mai mare, cu mai mult de 330.000 de angajați față de cei 250.000 ai Chinei.

Marina SUA câștigă la capitolul tonaj, cu nave mai mari și mai grele, cum ar fi distrugătoarele cu rachete ghidate și crucișătoarele, decât China. Aceste nave oferă SUA un avantaj semnificativ în ceea ce privește capacitatea de lansare a rachetelor de croazieră.

SUA are peste 9.000 de lansatoare de rachete pe navele sale de suprafață, față de aproximativ 1.000 ale Chinei, potrivit lui Nick Childs, analist la Institutul Internațional de Studii Strategice.

Flota americană de submarine de 50 de vase este în întregime alimentată cu energie nucleară, oferindu-i avantaje semnificative de autonomie și rezistență față de o flota chineză care are doar șapte submarine cu energie nucleară în flota sa de 62 de unități.

„Marele avantaj pe care marina chineză îl are asupra marinei SUA este în navele de patrulare și de coastă, corvete”, a spus Childs. Acele nave mai mici sunt susținute de garda de coastă și de miliția maritimă cu suficiente nave care dublează puterea marinei chineze.