Două aeronave C-130 Hercule ale Forțelor Aeriene Române au plecat, duminică, spre Albania, cu ajutoare umanitare pentru populația afectată de cutremurul produs în această țară. La întoarcere, aeronavele vor aduce în România militarii care au fost în misiune în Albania.

 

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a aprobat, duminică, un zbor în Albania, cu două aeronave C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române, pentru transportarea de ajutoare umanitare oferite populației afectate de cutremurul produs recent în această țară.

La întoarcere, aeronavele vor aduce în țară echipa RO-USAR și echipamentele de intervenție din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență care a executat misiuni de căutare-salvare în zona afectată de seismul din Albania.

Prima aeronavă a decolat de pe Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 09.15, și a doua în jurul orei 13.30.

„Echipajul primei aeronave este alcătuit din căpitan-comandorul Emil Bajinaru, comandantul aeronavei, căpitan-comandorul Florin Neagu, locotenentul Cosmin Popescu, maistrul militar Romică Nicu, maistrul militar Daniel Paraschiv și maistrul militar Sebastian Cazacu. Echipajul celei de-a doua aeronave este alcătuit din căpitan-comandorul Sorin Niță, comandantul aeronavei, locotenent-comandorul Ioan Cramăr, căpitan-comandorul Alexandru Herman, maistrul militar Antonio Militaru, maistrul militar Daniel Tuduriu și maistrul militar Marius Obedeanu. Misiunea se execută la solicitarea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în urma primirii solicitării de asistență internațională formulată de guvernul albanez prin Mecanismul European de Protecție Civilă”, se arată într-un comunicat transmis de MApN.

La amiază, aeronavele s-au întors pe Aeroportul „Henri Coandă”, iar militarii au fost întâmpinați de ministrul de Interne, Marcel Vela.

„A fost periculos dar ne-am făcut datoria așa cum suntem pregătiți. Primul gând este la subordonații cu care lucram și care trebuiau evacuați în siguranță într-o zonă stabilită dinainte. În plus, ne gândeam că ar putea apărea alte daune suplimentare față de cele inițiale și situația să devină și mai dezastruoasă decât era. Echipa mea le-a scos (cadavrele de sub dărâmături – n.r.). Căutarea a fost comună, noi lucrăm în schimburi ca să putem funcționa 24 de ore din 24”, a spus unul dintre reprezentanții echipei RO-USAR, la întoarcerea în România.

Autoritățile albaneze au informat sâmbătă că au încheiat operațiunile de căutare, adăugând că bilanțul cutremurului de 6,4 grade produs marţi în Albania a ajuns la 51 de morți, relatează site-ul agenției Reuters.