Un elicopter s-a prăbușit miercuri dimineață lângă o grădiniță și o clădire rezidențială din orașul ucrainean Brovary din regiunea Kiev. Nouă persoane se aflau la bordul aeronavei în momentul tragediei, inclusiv ministrul de interne al Ucrainei Denis Monastîrski, prim-adjunctul său, Evghen Enin, și secretarul de stat Iura Lubkovici.

Toți cei nouă de la bord au fost uciși. Monastîrski este cel mai înalt oficial ucrainean care a murit de la începutul războiului cu Rusia în urmă cu aproape 11 luni. Moartea lor a fost confirmată de oficialul Ministerului de Interne, Anton Gherașcenko, care a sugerat că accidentul ar fi putut fi rezultatul sabotajului rusesc.

Aeronava s-a prăbușit lângă o grădiniță și o clădire rezidențială din Brovarî, un oraș de navetiști de la periferia capitalei Kiev, la nord-est, care a fost scena unor lupte aprige la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. 

Autoritățile ucrainene anunță că, până în prezent au fost confirmate 18 decese, dintre care trei sunt copii.

Şeful Administrației militare regionale din Kiev, Oleksiy Kuleba, a scris pe Telegram că trei dintre cei uciși sunt copii. Kuleba a adăugat că 29 de persoane sunt rănite, inclusiv 15 copii.

„Din păcate, era vorba despre un elicopter al Serviciului de urgență de stat aflat în misiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuri Ihnat. El a spus că ancheta ar putea dura cel puțin câteva săptămâni, transmite Sky News. Elicopterul era de tip Super Puma, toate instituțiile de aplicare a legii din Ucraina având în dotare astfel de aparate de zbor, conform oficialului citat.

„Din păcate, cerul nu iartă greșelile, așa cum spun piloții, dar este într-adevăr prea devreme să vorbim despre cauze”, a spus, într-o emisiune TV, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Printre cei decedați se numără ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, adjunctul său și un secretar de stat din minister. Ministrul de Interne al Ucrainei care și-a piedut viața în accident avea 42 de ani, de profesie avocat și câștigase un loc de parlamentar la alegerile din 2019 din partea partidului lui Zelenski. El a devenit șef al Comisiei parlamentare pentru aplicarea legii și l-a înlocuit pe Arsen Avakov în funcția de ministru de interne după ce Avakov a demisionat în iulie 2021.

Reacții internaționale

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat condoleanțele pentru moartea „marele prieten al Uniunii Europene, ministrul Denys Monastyrsky”. „Ne alăturăm Ucrainei în doliu în urma accidentului tragic de elicopter de la Brovary. Ministrul Denys Monastîrski a fost un mare prieten al UE. Ne împărtășim condoleanțele cu familiile victimelor, președintele Volodimir Zelenski, premierul Denys Shmyhal și poporul ucrainean”.

 

Premierul român Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele de socializare.

„Transmit sincere condoleanțe pentru pierderea tragică de vieți omenești în urma prăbușirii elicopterului din Brovary, inclusiv a ministrului Denys Monastyrskyi și echipei lui. În acest moment de tristețe, suntem alături de ucraineni și rămânem angajați să ajutăm Ucraina să câștige acest război”, a scris, pe Twitter, Nicolae Ciucă.

 

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul spaniol Pedro Sánchez s-au numărat printre liderii internaționali care au prezentat condoleanțe în urma accidentului.

„Întristați de moartea tragică a ministrului ucrainean de interne Denis Monastirski . Gânduri pentru toate victimele acestui eveniment teribil care a avut loc în apropierea unei grădinițe, pentru copii și pentru familii. Franța prezintă condoleanțe prietenilor săi ucraineni", a scris Macron pe Twitter.

 

Premierul spaniol Pedro Sánchez a spus că a fost șocat de accident".

„Condoleanțele mele familiilor, președintelui Zelenski și poporului ucrainean. Tot sprijinul nostru", a adăugat el.

 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că accidentul a fost o „tragedie" și a prezentat „sincere condoleanțe".

„Suntem în doliu alături de voi", a adăugat ea.

 

Ministrul britanic de externe, James Cleverly:

„Vestea tragică a prăbușirii elicopterului în Ucraina în această dimineață, care a luat viețile ministrului ucrainean de interne Denys Monastyrskyy, ale membrilor echipei sale și ale civililor. Denys a fost un prieten adevărat al Regatului Unit. Suntem pregătiți să sprijinim Ucraina în orice fel putem."

 

Președintele polonez Andrzej Duda:

„Am primit cu profundă tristețe informația despre prăbușirea elicopterului în Brovary, în apropiere de Kiev, în urma căreia au murit mai multe persoane, printre care și înalți funcționari ai Ministerului de Interne al Ucrainei. Gândurile mele se îndreaptă către familiile și apropiații victimelor."

 

Ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs:

„Vești teribile despre accidentul mortal de elicopter și moartea ministrului de interne Denys Monastîrski și a conducerii ministerului, plângem victimele de la sol, profundele mele condoleanțe familiilor și prietenilor, le doresc însănătoșire grabnică răniților."

 

Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra:

„Devastat de vestea despre prăbușirea elicopterului în Kiev și decesul ministrului ucrainean al afacerilor interne, al ministrului adjunct și al secretarului de stat. Cuvintele nu pot descrie această pierdere tragică. Cele mai profunde condoleanțe pentru familiile victimelor. Gândurile noastre sunt cu voi și cu toată Ucraina."

 

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis:

„Cele mai profunde condoleanțe familiilor lui Denys Monastîrski și celorlalte victime nevinovate ale unei noi tragedii în Ucraina. StandWithUkraine".