Franța va desfășura 35.000 de agenți de securitate și militari pentru a proteja ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2024, o paradă fluvială prin inima Parisului, de amenințări de securitate, inclusiv atacuri cu drone, a declarat ministrul de interne, citat de Reuters.

Sute de mii de spectatori sunt așteptați să se alinieze de-a lungul râului Sena, pe un traseu de 6 km, pentru a vedea delegațiile naționale navigând într-o flotilă de bărci de la podul Austerlitz până la poalele Turnului Eiffel.

După o ediție a Jocurilor de la Tokyo, care a avut loc în spatele ușilor închise, Parisul promite un spectacol sportiv deschis maselor, dar se confruntă cu multiple riscuri de securitate, de la lovituri efectuate cu drone și atacuri cibernetice la activiști pentru climă și protestatari antiguvernamentali.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că întăririle vor veni de la Ministerul Apărării. Armata franceză are sarcina de a conduce apărarea țării împotriva atacurilor cu drone.

„Dronele reprezintă o amenințare cu totul nouă. Am lucrat mult la amenințarea clasică, fie că este vorba de delincvenți, fie că este vorba de o persoană înarmată cu o armă, o bombă, orice ar fi acea bombă... Știm cum să detectăm și să combatem această amenințare”, a declarat Darmanin într-o conferință de presă.

„Sosirea dronelor încărcate cu explozibili în teatrul de operațiuni civile este o noutate. Nu există nicio certitudine că această amenințare se va materializa, dar este cea mai greu de oprit”.

Darmanin a declarat că guvernul va cere forțelor de poliție din alte părți ale Europei să își intensifice schimbul de informații cu privire la persoanele care ar putea reprezenta o amenințare teroristă pentru a le împiedica să ajungă pe teritoriul francez. El a declarat că Franța a cerut, de asemenea, Comisiei Europene să i se permită să restabilească controalele la frontieră în timpul Jocurilor Olimpice și al Cupei Mondiale de Rugby din acest an pentru persoanele care sosesc din țările din Spațiul Schengen, care nu necesită pașaport și care permite circulația fără restricții a persoanelor.

Comisia Europeană va da curs, fără îndoială, cererii Franței, dar Parisul așteaptă încă un răspuns, a continuat ministrul.

Reuters a dezvăluit că organizatorii Paris 2024 au plănuit să instaleze flacăra olimpică pe Turnul Eiffel, deși nu în vârful monumentului. Darmanin a declarat că se așteaptă ca peste 600.000 de persoane să participe la evenimentul de lansare a Jocurilor, inclusiv 100.000 care vor plăti până la 2.700 de euro fiecare pentru un loc pe malul inferior al râului.

Spectatorii vor putea vedea holograme pe apă, dansatori pe acoperișurile clădirilor din apropiere și spectacole aeriene.