Mâine, 25 iulie, ziua ce mai apropiată de sărbătoarea Sfântului Cristofor, după sfintele liturghii de la orele 18.00, respectiv 21.00, din Catedrala Romano-Catolică Oradea, vicarul general Mons. Fodor József va binecuvânta autovehiculele din faţa bisericii şi din parcarea de pe strada Şirul Canonicilor.

 

"De mai bine de cinci ani se organizează la Oradea asemenea ceremonii de sfinţire a autoturismelor şi motocicletelor. Numai în anii precedenţi au fost sfinţite în jur de 30-40 de autovehicule în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea Sfântului Cristofor", ne-a spus Vakon Zsolt, secretarul Episcopiei romano-catolice de Oradea. Sfântul Cristofor ("Christophorus", cuvânt grec, în traducere "purtător de Cristos") este patronul călătorilor, fiind unul dintre cei mai populari sfinţi din cei 14 sfinţi patroni, care îi însoţesc pe cei care sunt pe drumuri. El s-a convertit la creştinism după ce a ascultat învăţăturile unui călugăr pe nume Babylas. Cristofor a crezut că Domnul nostru este cel mai puternic dintre toţi, mai puternic decât orice om, atât de puternic încât şi satana se teme de El. Conform unei legende, într-o zi unul din cei care doreau să treacă râul era un mic copil. L-a luat în spate şi a început să treacă râul, dar cu fiecare pas Cristofor simţea pe umeri o greutate tot mai mare, încât se temea chiar să nu cadă în râu să se înece. Copilul s-a prezentat apoi ca fiind Isus, iar greutatea mare a explicat-o prin greutatea lumii pe care El o poartă pe umerii săi. Conform martirologiului roman, Cristofor ar fi murit ca martir în timpul persecuţiei împăratului Decius, fiind străpuns de săgeţi după ce nu a murit în foc.

 

Medalii cu Sf. Cristofor şi mai ales medalii speciale pentru bordul maşinilor sunt folosite în zilele noastre de zeci de credincioşi.