La 29 de ani de la Revoluţie, numărul orădenilor care au luat drumul Cimitirului Municipal Rulikowski pentru a participa la ceremonialul dedicat memoriei celor care şi-au pierdut viaţa în Decembrie 1989 a fost relativ mic.

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost sărbătorită sâmbătă, 22 decembrie, la Oradea, printr-un ceremonial militar religios care s-a desfășurat la mormintele Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989 din Cimitirul Municipal.

Festivitatea a debutat la mormintele eroilor slt. Puşcău Adrian Victor, slt. Cosma Marius, slt. Damşe Adrian Dorin cu întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă şi intonarea Imnului naţional al României. A urmat o slujbă de pomenire a eroilor căzuți în Decembrie 1989, oficiată de preoţii din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea.

Subprefectul Iulius Delorean a susținut un scurt discurs despre semnificația acestei zile. Programul a continuat la mormântul eroului Neculai Tomozei, unde a fost oficiată o scurtă slujbă de pomenire şi au fost depuse coroane, jerbe și buchete de flori. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

La ceremonialul militar religios din Oradea au participat aproximativ 80 de persoane, majoritatea revoluționari, reprezentanţi ai unor instituţii și politicieni. Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur și europarlamentarul Emilian Pavel.

Bihorul are patru eroi-militari căzuţi în acele zile, cu toţii în alte oraşe. Marius Cosma era soldat la o unitate militară din Arad, avea 19 ani, şi abia terminase liceul. A fost găsit mort împuşcat în frunte, îmbrăcat în uniformă de căpitan. Împrejurările nu au fost elucidate. Astăzi, o stradă din Oradea îi poartă numele. Adrian Damşe era şi el tot soldat, avea 19 ani, şi făcea armata în Bucureşti, la trupele de securitate. Adrian a fost împuşcat în gât în timp ce apăra clădirea fostului Comitet Central al PCR. Victor Puşcău avea 20 de ani şi era tot militar în termen, în Arad, fiind împuşcat în apropierea cazărmii pe care o apăra. Inginerul Neculai Tomozei a murit pe 23 decembrie în apropierea localităţi Remeţi, într-un accident auto. Inginerul fusese trimis de către apărătorii Primăriei din Bratca să aducă muniţie de la militarii care apărau barajul Leşu, crezând că vor avea de-a face cu teroriştii. Pe drum, inginerul a intrat cu maşina într-un autocamion de transportat buşteni cu care localnicii blocaseră drumul, răsturnându-se în prăpastie.