Al treilea eveniment organizat sub genericul „Ziua Porților Deschise la Palatul Episcopal Greco-Catolic” a avut loc miercuri, 25 mai. De această dată, pe lângă cioburi de vitralii și albume cu Palatul, elevii de la liceele greco-catolice „Don Orione” și „Iuliu Maniu” au fost prezenți cu lucrări în tehnici diferite, prin care au reprezentat clădirea-simbol a greco-catolicismului, dar și a comunității orădene.

„Elevii au avut libertatea deplină în alegerea tehnicii folosite, a manierei de abordare, dar și a dimensiunii lucrărilor. Avem lucrări de grafică, acuarelă, pictură în ulei, imaginația copiilor fiind fără limite. Ei văd Palatul Episcopal în forma actuală, dar îl văd și în viitor, din perspectiva când ei vor fi adulți. Aceste desene sunt un fel de mărturie, credem noi, care îi va însoți pe măsură ce interioarele palatului vor fi renovate. Și ei au contribuit la acest proces, realizând aceste lucrări și donându-le pentru reabilitarea interioarelor Palatului”, ne-a declarat Rodica Indig, consilier cultural la Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

Peste 40 de lucrări au putut fi admirate cu acest prilej, lucrări realizate de micii artiști începând din luna februarie, sub coordonarea profesoarelor Alina Broizan, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, și Cristina Costolaș, de la Liceul „Don Orione”.

Prețul unei lucrări a fost 150 de lei, iar fondurile au mers spre reabilitarea palatului. Lucrările rămase vor fi puse în vânzare la următoarele trei ediții ale evenimentului „Ziua Porților Deschise la Palatul Episcopal”.

Acțiunea a fost organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, în parteneriat cu cele două licee. Printre vizitatori s-a numărat și Preasfințitul episcop Virgil Bercea.