Ca și în ceilalți ani, Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Oradea cu discursuri, depuneri de coroane, paradă militară și... fasole cu ciolan. Cea mai populară, chiar și decât fasolea cu ciolan, a fost parada militară unde în jur de 5.000 de orădeni s-au adunat să admire defilarea. 

În Oradea, Ziua Naţională a României s-a ținut atât în Parcul 1 Decembrie, cât și în Centrul Civic. Festivitatea a început la ora 12.00, pe platoul de lângă Statuia Ostașului Român, cu o ceremonie militar-religioasă. După intonarea Imnului Național al României și oficierea slujbei religioase de către preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea, au urmat alocuțiunile prefectului județului Bihor, Ioan Mihaiu, și conferențiarului univ. dr. Alina Stoica.

„Acum 100 de ani, Marea Unire a fost cea care a definit România ca stat național, suveran, independent și, cel mai important, ca stat unitar. Tot zbucimul nostru istoric a fost concentrat în 1918 în dorința de înfăptuire a României Mari, și am reușit. Ce a fost și mai determinant pentru actul unirii a fost patriotismul, patriotismul celor care simțeau și trăiau românește”, a spus prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu.

A urmat conferențiarul Alina Stoica, care a punctat importanța municipiului Oradea în realizarea Marii Uniri din 1918: „Astăzi sărbătorim un moment de înaltă conștință spirituală care a marcat în calendarul evenimentelor noastre istorice momentul edificării statului Național Unitar Român, actul de la 1 decembrie 1918. Nu putem vorbi despre acest moment istoric fără să punctăm rolul esențial pe care orașul nostru l-a deținut în zodia acelei epoci: la Oradea s-a semnat, la 12 octombrie 1918, în mare secret, declarația de autodeterminare a românilor, redactată de Vasile Goldiș. Acest document cuprindea hotârârea națiunii române din Transilvania de a se așeza printre națiunile libere”.

După un scurt moment artistic, realizat de Grupul Vocal „Simboluri Bihorene” a urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori.

Primăria Oradea a fost reprezentată de primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan. Alături de ei, au depus coroane vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang şi Traian Bodea, liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea Kirei Melinda, dar și alți parlamentari și reprezentanți ai instituțiilor publice deconcentrate.

După ceremonial, în jurul orei 13.00, în Centrul Civic, a avut loc defilarea gărzii de onoare, eveniment care a fost gustat de peste 5.000 de oameni.

La finalul ceremoniei militare, în completarea programului, de la ora 14.00, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, municipalitatea, în colaborare cu Popota Garnizoanei Oradea, au pregătit 2.700 de porții de fasole cu ciolan.

Festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României s-au încheiat în juru orei 18.30, după defilarea și retragerea cu torțe, desfășurată pe traseul Republicii, Piața Unirii, Armatei Române.