Peste 1.500 de oameni au participat la acţiunile dedicate celebrării Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, cei mai mulţi participanţi reunindu-se în seara zilei de vineri, 15 martie, la statuia lui Szacsvay Imre, acolo unde au rostit alocuţiuni vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, liderul UDMR, Kelemen Human, şi deputatul UDMR Szabo Odon.

 

Festivităţile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au debutat în dimineaţa zilei de 15 martie cu depuneri de coroane la monumentul din Episcopia Bihor şi au continuat tot cu depuneri de coroane la mormintele revoluționarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius, la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea; la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu; la statuia lui Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii, urmând apoi o defilare spectaculoasă cu torţe, din Piaţa Libertăţii până la bustul bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor din Parcul Petőfi.  Peste 1.500 de oameni din întreg judeţul Bihor au participat la manifestarea care a avut loc la statuia lui Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii, de la copii din diverse şcoli bihorene, la tineri şi vârstnici, majoritatea cu steaguri şi cocarde. Din partea autorităţilor române, la statuia lui Szacsvay Imre au fost prezenţi viceprimarul Mircea Mălan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, şi prefectul Ioan Mihaiu, acesta din urmă citind mesajul premierului Viorica Dăncilă.

Manifestările au fost onorate cu prezenţa de vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt. În discursul său, acesta a amintit importanţa Oradiei în Revoluţia din 1848 şi, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European care se apropie, a îndemnat oamenii la vot. „Prin exprimarea voinţei politice ne apărăm valorile şi interesele în Europa”, a spus Semjén Zsolt. În continuare, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a vorbit despre problemele minorităţii maghiare din România, militând pentru demnitate, pentru relaţii paşnice şi amintind că maghiarii au dreptul de a-şi folosi simbolurile naţionale fără a fi atacaţi în discursuri pline de ură.

În apărarea drepturilor minorităţii maghiare a vorbit şi deputatul UDMR Szabo Odon, care consideră că, la ora actuală, maghiarii în România sunt discriminaţi. „Folosirea simbolurilor statului Român nu trebuie să nască interzicerea folosirii simbolurilor naționale ale minorităților naționale”, a spus Szabo Odon. Acesta a mai afirmat că minorităţile din România nu au aceleaşi drepturi cu minorităţile din alte ţări europene, de la Franţa, unde subvenţiile pentru fermieri sunt mai mari, la Finlanda.

„Noi maghiarii, avem în România aceleași drepturi ca un minoritar suedez în Finlanda? Nu. Deci avem de lucru în privința egalității”, a  declarat Szabo Odon. Alături de liderii amintiţi au fost prezenţi la acţiune şi consulul Ungariei la Cluj Napoca, Csige Sándor, episcopul reformat István Csűry, sau episcopul romano-catolic Böcskei László.

După rostirea alocuţiunilor, invitaţii, alături de bihoreni, au pornit într-un spectaculos marş cu torţe, desfăşurat pe traseul Piaţa Libertăţii- str. Iosif Vulcan - str. Republicii până la bustul poetului revoluţionar  Petőfi Sándor din Parcul Petőfi. Procesiunea a fost condusă de husari, o parte călare (dintre aceştia făcând parte şi deputatul UDMR Szabo Odon), o parte pe jos. Din procesiune au făcut parte şi grupuri de cercetaşi maghiari, aceştia fiind conduşi de primarul comunei Sălacea, Horváth Belá.

Pentru buna desfăşurare a marşului a fost mobilizată o impresionantă desfăşurare de forţe de ordine, poliţişti dar şi jandarmi, aduşi inclusiv din judeţul Cluj. Manifestările au fost încheiate duminică, 17 martie, când au avut loc depuneri de coroane la monumentul din curtea Bisericii romano-catolice din cartierul Seleuș şi la statuia lui Petőfi Sándor din Băile Felix.