În acest sfârşit de săptămână, la Oşorhei, s-au desfăşurat manifsestările celei de-a noua ediţii a Zilelor comunei. Timp de trei zile, locuitorii comunei şi nu numai au putut asista la spectacole de muzică uşoară, etno şi populară, dar şi la competiţii sportive, printre acestea remarcându-se Concursul Internațional de Atelaje Oșorhei 2017.

 

Cea de-a noua ediție a Zilelor Oșorheiului a debutat vineri, 14 iulie, în Parcul Central, cu decernarea premiilor pentru cei mai buni elevi și a diplomelor de excelență pentru dascălii de carieră ai comunei. Au fost premiate două eleve care au încheiat anul școlar cu media generală 10 - Daria Buzle și Amedea Țicărat - dar şi doi elevi care au avut medii mari, aproape de 10 - Debora Sabău (9,97) și Sergiu Moț (9,94).

De asemenea, au primit diplome de excelenţă fosta profesoară de franceză-română Viorica Țeposu şi învățătoarea Marioara Popa. În cadrul aceste festivităţi, pe scenă a urcat, pentru prima dată, ansamblul de dansatori de la Școala Gimnazială „Aurel Pop” Oșorhei, coordonată de Valerica Negruț. În prima zi de manifestări, spectacolul oferit de organizatori a fost unul de muzică uşoară şi etno, pe scena din Parcul Central urcând Anemarie Popovici, Ovidiu Bolocan, Luminița Moza, Claudiu Borza, Brigita Mohacsi, Văru Săndel şi Ghiţă Munteanu. Tot vineri, pe stadionul din localitate, a avut loc meciul de old boys dintre Oșorhei și Alparea, încheiat cu victoria celor din Oşorhei.

Separat, pe păşunea Berkes, a debutat Concursul Internaţional de Atelaje Oşorhei 2017, iubitorii de sporturi hipice având, astfel, ocazia, să admire cai extrem de valoroşi, exemplare cabaline deosebit de frumoase şi spectaculoase, antrenate special pentru a participa la competiţii de mare anvergură. Au participat în jur de 15 atelaje din ţară şi străinătate. Competiţia a început vineri, de la ora 11.00, cu concursul de dresaj, în care atelajele au evoluat după un program obligatoriu, pe un teren de 40x100m. Sâmbătă, Concursul a continuat, tot de la ora 11.00, cu proba de maraton. Traseul a avut o lungime de peste 15 kilometri, atelajele întâmpinând, pe parcurs, şapte obstacole naturale și artificiale construite din lemn și alte materiale. Trăsurile folosite la proba de maraton sunt vehicule cu construcţie specială, realizate cu soluţii tehnice sofisticate. Ele trebuie să aibă greutăţi și ecartamente obligatorii stabilite în regulament, iar ţinuta și costumaţia concurenţilor sunt la libera alegere, doar casca de protecţie sau toca fiind obligatorii. Pe scena din Parcul Central, programul zilei de sâmbătă a debutat la ora 19.00, cu Hip Hop B-Real, urmat de Milena Fildan, Simona Brișcan, Larisa Oneț, Semnal M, Sós Fecó & Hencsy şi Lidia Buble.

Ultima zi de manifestări, duminică, 16 iulie, a programat proba de obstacole din cadrul Concursului Internaţional de Atelaje, în care concurenţii s-au prezentat la start în funcţie de rezultatele obţinute în primele zile. Astfel, primele la start au fost echipajele cu cele mai multe puncte de penalizare, iar ultimele, atelajele cu rezultatele cele mai bune. Obstacolele au constat în jaloane portocalii de formă conică așezate la 10 cm de ecartamentul roţilor, fiecare jalon având câte o minge deasupra. Punctajul final al concursului de atelaje s-a realizat prin adunarea punctelor de penalizare din toate cele trei zile de concurs. La final, atelajele câştigătoare au fost premiate, după care a urmat parada.

În afară de concursul de atelaje, ziua de duminică a fost dedicat aproape în exclusivitate muzicii populare. Pe scenă au urcat, începând cu ora 11.00, Cristina Kudor, Ștefania Cristea, Anamaria Sârb, Monica Coita, Romina Nemeș, Ovidiu Piscoi, Domnica Gligor Man, Stelele Bihorului, „Zbicii” și Corina Szatmari, Royal Team (grup vocal instrumental maghiar), Ansamblul Bihorul, Aurica Vaida, Florica Opriș Abăghioaie, Luminița Tomuța Baba, Voichița Mihoc, Adi Balint, Nicu Novac, Grupul „Mara” şi Cornel Borza. Invitat special al acestei zile a fost preotul cântăreţ Cristian Pomohaci, aflat în mijlocul unui scandal, el fiind cercetat pentru coruperea sexuală a unui minor. De altfel, sâmbătă seară, Pomohaci a susținut un concert la Sânpetru de Câmpie, judeţul Mureş, unde a fost primit cu aplauze de admiratorii care îi iau apărarea.