Ziua Mondială Art Nouveau va fi sărbătorită la Oradea în perioada 9-12 iunie printr-o serie de evenimente inedite, de la tururi ghidate la artă stradală şi va culmina cu un spectacol de muzică, balet şi lumini, în Piaţa Unirii.

Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau" – (acronim Art Nouveau 2) câștigat de Direcția Arhitect Șef (IAS) din Primăria Oradea.

Acest  proiect se derulează în perioada noiembrie 2020 - decembrie 2022 și are un buget total de 1.827.119 euro, distribuit între cei 9 parteneri implicați: Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Institutul Național al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta - Ungaria, Muzeul de Arte Aplicate din Viena - Austria, Muzeul de Arte şi Meșteșuguri din Zagreb - Croația, Universitatea Tehnică din Bratislava - Slovacia, Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria și Institutul Național de Protecție a Monumentelor Culturale din Serbia.

„Pentru că în anii pandemiei nu am putut organiza Zilele Art Nouveau la amploarea pe care am fi dorit-o, programul de anul acesta a fost gândit pentru mai multe zile. În plus, am schimbat abordarea evenimentului, dorind să dezvoltăm un concept original bazat pe curentul artistic Art Nouveau, mai exact să creăm un spectacol care să îmbine toate artele. Practic, acesta este conceptul cu care am câştigat proiectul” a precizat Adriana Lipoveanu, manager de proiect şi director adjunct al Direcției Arhitect Șef din Primăria Oradea. Acesta a mai subliniat că Zilele Art Nouveau la Oradea sunt finanţate în proporţie de 85% prin Uniunea Europeană, în proporţie de 13% de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, şi în proporţie de 2% de către municipalitate.
 

Art Nouveau peste ani
Despre spectacolul care va fi organizat în Piaţa Unirii, intitulat „Art Nouveau peste ani”, a dat detalii directorul Operei Naționale din Cluj Napoca, Florin Estefan. „Am primit acest eveniment ca pe o provocare, pentru că ne scoate din spaţiul tradițional al teatrului și al operei. Chiar dacă în perioada Art Nouveau nu s-a născut un curent muzical cu acest nume, a fost o perioadă în care s-a scris muzică importantă, care are potenţialul de a trage publicul profan. Şi gândindu-ne cum să facem o punte de legătură între muzică şi arhitectură am decis să creăm conţinut video care va rula pe ecrane led în timpul concertului. Imaginile care rulează vor cuprinde simboluri Art Nouveau din Oradea şi vor fi sincronizate cu muzica şi dansul”, a spus Estefan. Acesta a mai subliniat că şi-a dorit să pună în valoare Oradea şi instituţiile ei, dar şi orădenii, aşa că a apelat pentru realizarea acestui spectacol la Filarmonica Oradea, bucurându-se de deschiderea managerului Carmen Rus.

Dirijorul spectacolului va fi tânărul Alexei Mikailenko, solistele vocale invitate sunt Larisa Ştefan şi Alexandra Leşiu, solişti balerini sunt Andreea Jura şi Dan Haja iar solistul instrumentist este violoncelistul Octavian Lup. Regia spectacolului îi aparţine Mihaelei Bogdan, iar prezentarea spectacolului va fi realizată de Loredana Corchiş.

 

Programul evenimentelor

Evenimentul de debut al Zilelor Art Nouveau la Oradea va fi vernisajul expoziţiei „Arte și meserii în designul de mobilier”, care va avea loc joi, 9 iunie, la ora 18:00, în Casa Darvas - la Roche.  În cadrul acestuia, vizitatorii vor avea ocazia să admire un mobilier compus din mai multe piese, acesta fiind achiziţionat din Glasgow şi proiectat de arhitecții Vágó László şi József Vágó.

Vineri, 10 iunie, la ora 10:00 se va desfășura la Campusul Universităţii Oradea (str. Universităţii, nr. 1) evenimentul „Studiu, formă și inovație în creația arhitecților Vágó József şi László”, organizat de studenții Facultății de Construcţii, Arhitectură şi Cadastru.

Tot vineri, de la ora 18:00, în grădina Casei Darvas - La Roche va rula „Cinemateca Art Nouveau“  – proiecție de filme documentare realizate în cadrul proiectului „Art Nouveau 2” , prin programul transnațional Dunărea.

Sâmbătă, 11 iunie, de la orele: 10:00, 16:00 și 19:00, în Piața Ferdinand se va desfășura un inedit eveniment de artă stradală – Spectacolul la înălțime „Grande Madame”.

Tot sâmbătă, de la orele 11:00, 11:30, 12:00 și 12:30, pe str. Vasile Alecsandri nr. 4, o serie de tururi ghidate cu tematica „Tipografii, reclame şi magazine de epocă” vor avea loc atât în limba română (de la orele 11 si 12), cât și în limba maghiară (de la orele 11:30 si 12:30).

În Piața Unirii, zona intersecției cu str. Vasile Alecsandri, cei prezenți se vor putea bucura de evenimentele de artă stradală – Spectacol la înălțime „Armonia Zânelor”, de la orele 12:00, 17:00 și 20:00.

Evenimentul culminant – spectacolul de muzică, balet și lumini „Art Nouveau peste ani”

va avea loc la ora 21:00, în Piața Unirii, intrarea fiind liberă. Orădenii vor avea la dispoziţie 2000 de scaune pentru spectacol. În caz de timp nefavorabil, evenimentul va  avea loc duminică.

Duminică, 12 iunie, de la orele 11:00, 11:30, 12:00 și 12:30, pe str. Vasile Alecsandri vor continua tururile ghidate cu tematica „Tipografii, reclame și magazine de epocă” – în limba română (de la orele 11 şi 12), respectiv în limba maghiară (de la orele 11:30 şi 12:30).
Programul actualizat, informaţii suplimentare şi live-uri de la evenimente se vor regăsi pe pagina de Facebook a Zilele Art Nouveau Oradea.