După o pauză de doi ani cauzată de pandemie, lumea apusă a cavalerilor și domnițelor a prins din nou viață între zidurile Cetății. Au fost trei zile epice, cu peste 350 de luptători medievali din Europa, domnițe, meșteri medievali, turniruri spectaculoase și multe concerte live.

 

Festivalul Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari din Europa, s-a desfășurat în perioada 30 iunie-3 iulie, aducând, în urbea de pe Crișul Repede, obiceiuri şi tradiţii demult apuse, cavaleri, meşteri, oşteni, menestreli și îmblânzitori de foc. 

Patru cavaleri „Les Ecuyers de l’histoire” s-au înfruntat în arenă, în cadrul Campionatului European de Full Contact Jousting (turnir): Pierre-Emmanuel Fabrigli, 36 de ani - cel mai recent campion de turnir, format de maestrul Michael Sadde; Thomas Menou, 34 de ani - câștigător al campionatului european în 2017; Per Estein Prois-Rohjell, 46 de ani - câștigător al campionatului european în 2019, și Michael Sadde, 48 de ani - renumitul maestru a câştigat sute de întreceri şi campionate, iar în prezent antrenează cei mai valoroşi cavaleri din competițiile moderne.

Timp de trei zile, între zidurile cetății din Oradea, au fost prezenți peste 350 de luptători și cavaleri medievali, arcași și călăreți cu catapulte și arme de asediu, în turniruri și demonstrații spectaculoase de luptă. Jocurile nomade, șahul medieval și jocurile vânătorești i-au ținut pe spectatori cu sufletul la gură.

În plus, pe tot parcursul festivalului, în parcul Cetății, s-au întins, sub răcoarea copacilor, trei tabere medievale din secole diferite, artizani iscusiți, care au adus la viață meșteșuguri pierdute din timpuri străvechi, domnițe zâmbitoare, pline de grație, cavaleri istoviți de focul luptei, dar și o mare varietate de evenimente: faimoasele turniruri și demonstrații de luptă, corturi autentice specifice perioadei medievale, activități medievale pentru copii (mini catapulte, castele din fân), trubaduri etc. Fierari, cioplitori în lemn, turnători de bronz sau maeștri ai pielăriei, cu toții au făcut parte din frumoasa poveste medievală de la Oradea.

Indiferent de vârstă, cei care au trecut dincolo de porțile Cetății au trăit o experiență medievală autentică.

Atmosfera a fost completată de un număr mare de food truck-uri și comercianți, în timp ce serile festivalului au fost animate de concerte cu muzică live susţinute de artişti din România, precum Hara, Alexandra Uşurelu, Peregrinii sau Bosquito, dar și de invitați din străinătate.

Festivalul Medieval Oradea a fost organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Oradea, cu sprijinul Asociației Deus Vult și al VPK-Packaging.