Orădenii sunt așteptați să participe în acest sfârșit de săptămână la Zilele Culturii Maghiare. Programul cuprinde concerte în aer liber, un spectacol de stand-up comedy, Târgul meșterilor populari din Valea Ierului și, bineînțeles, deja tradiționala defilare a carelor alegorice cu flori care vor poposi apoi în Piața Unirii.

 

Ediția 2021 a Zilelor Culturii Maghiare, care se desfăşoară în perioada 20-22 august, este programată în două locații: Cetatea Oradea și Piața Unirii.

„Așa cum se știe, cea mai mare comunitate locală după majoritatea românească este cea maghiară, care reprezintă aproximativ 25% din totalul populației orașului. În fiecare an, Visit Oradea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, dedică un eveniment acestei comunități, eveniment prin care sunt promovate tradițiile, specificul și istoria comună pe care o împărtășim. La fel ca în fiecare an, în data de 21 august, vom întâmpina celebrele care alegorice cu flori în Piața Unirii. Carele alegorice vor putea fi admirate în Piața Unirii începând cu ora 10.00 până la ora 20.00, când acestea vor porni în traseu prin județul Bihor”, precizează municipalitatea orădeană.

Programul artistic dedicat Zilelor Culturii Maghiare debutează în această seară, la ora 19.00, în sala de concerte a Filarmonicii de Stat Oradea, cu spectacolul Johannes Brahms - Dansuri maghiare nr. 1 – 21, dirijor Romeo Rîmbu. Biletele se găsesc la Casieria Filarmonicii și online, pe www.bilete.ro. Sâmbătă, 21 august, în Teatrul de Vară din Cetatea Oradea, va avea loc, de la ora 19.00, un spectacol pentru copii cu trupa MintaPinty zenekar, iar de la ora 20.30, concert Lajko Felix. Duminică, 22 august, tot în Teatrul de Vară din Cetate, de la ora 18.00, va avea loc stand-up comedy cu Felméri Péter, iar de la ora 19.30 concertul Hot Jazz Band.

Pe de altă parte, de azi până duminică, între orele 10.00-21.00, în Piaţa Unirii, are loc Târgul Meșterilor Populari. Carele alegorice cu flori ajung în Piaţa Unirii sâmbătă, la ora 10.00, şi vor pleca la ora 20.00.

Conform normelor în vigoare date de autoritățile române, accesul la spectacolele din Cetatea Oradea este permis pentru persoanele care: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore; prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore; se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Verificarea se va face la intrarea în perimetru. Masca de protecție este obligatorie pentru toți spectatorii cu vârsta de peste 5 ani.

Organizatorii evenimentului sunt Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu Szent László Egyesület (Asociația Sf. Ladislau), Asociația Producătorilor din Valea Ierului.