Ambasadorul Republicii Polone în România s-a aflat ieri în judeţul Bihor, fiind primit în vizite oficiale la Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, de către preşedintele Ioan Micula, precum şi la Prefectura Bihor, de către prefectul Ioan Mihaiu. Discuțiile au vizat explorarea posibilităților de dezvoltare a schimburilor economice bilaterale dintre cele două ţări.

 

Camera de Comerț și Industrie Bihor a fost joi, 17 mai, gazda unei întâlniri între Excelența Sa Marcin Wilczek - ambasadorul Republicii Polone în România, și Ioan Micula - președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor. La întâlnire au mai participat Constantin Badea - director general al CCI Bihor şi Crina Bârlădianu - expert pe probleme de macroeconomie din cadrul Ambasadei. Discuțiile au vizat explorarea posibilităților de dezvoltare a schimburilor economice bilaterale dintre cele două ţări, fiind menționată importanța strategică a județului Bihor, a potențialului economic și turistic deosebit pe care acesta îl oferă investitorilor sau turiștilor polonezi. De asemenea, s-a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii pentru stabilirea relațiilor de afaceri, fiind menționat în special rolul proiectului rutier trans-european Via Carpatia, o mega-autostradă care ar urma să lege Lituania de Bulgaria și al cărei traseu ar urma sa treacă prin Oradea. Un aspect important menționat a fost faptul că între România și Polonia au existat întotdeauna relații cordiale, lucru care poate constitui un factor favorizant al colaborărilor economice.

„Domnului ambasador i-au fost prezentate unele informații privind mediul de afaceri bihorean, fiindu-i oferit și Topul Firmelor din județul Bihor, întocmit anual de Camera de Comerț și Industrie Bihor”, transmite Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, prin intermediul unui comunicat de presă.

În încheiere, președintele Ioan Micula a lansat propunerea de organizare a unei întâlniri la Camera de Comerț și Industrie Bihor între oamenii de afaceri bihoreni și polonezi pentru identificarea potenţialelor domenii de colaborare și stabilirea unor relații de parteneriat.

În România sunt înregistrate circa 1.000 de firme poloneze, dintre care aproximativ 40 funcționează în județul Bihor. Polonia este membră a Uniunii Europene din anul 2004. Este considerată cea mai mare economie est-europeană. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, valoarea schimburilor comerciale dintre Polonia și România în 2017 a fost de 6 miliarde de euro, din care 4,1 miliarde au constituit-o importurile Romaniei, Polonia fiind a patra sursă de importuri pentru țara noastră.

Tot ieri, ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti a fost primit, de către prefectul Ioan Mihaiu, într-o vizită oficială la Prefectura Bihor. La întâlnire au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, şi city managerul Primăriei Oradea, Dacian Palladi.

„Întâlnirea a avut ca scop întărirea relațiilor de colaborare dintre județul Bihor și autoritățile poloneze și a oferit o ocazie pentru îmbunătățirea comunicării și a cunoașterii reciproce”, transmite Prefectura Bihor.

Prefectul a prezentat județul Bihor, realizând o încadrare a acestuia în dinamica dezvoltării regionale din punct de vedere economic şi al deschiderii manifestate faţă de mediul de afaceri. Ambii interlocutori au apreciat în sens pozitiv schimbul de informaţii din cadrul întrevederii, manifestând un interes crescut pentru o bună colaborare în continuare.