În perioada 14-16 iunie 2019, în comuna Legrad din Croația, a avut loc evenimentul Legrad International Forum, în cadrul căruia România a fost reprezentată de comunele Vadu Crişului şi Aușeu prin cei doi primari, Dorel Cosma și Mitică Lazăr. 

Delegați din 11 țări s-au întâlnit, în perioada 14-16 iunie, în comuna Legrad din Croaţia şi au dezbătut teme precum dezvoltarea economică și socială a comunităților rurale în cadrul Uniunii Europene sau rolul comunităților locale în reducerea poluării. De asemenea, au fost stabilite parteneriate între aceste comunități în vederea unor proiecte viitoare comune. Competiția culinară și cea de graffiti au fost foarte interesante, România fiind reprezentată cu mare succes la ambele probe. La cea culinară, master chef-ul a fost Dorel Cosma, primarul din Vadu Crişului, pe când la graffiti, am fost reprezentaţi de Delia Lascău. Aceste prestații au fost o promisiune pentru reușita celei de-a zecea ediții a Picnicului European, care se va desfășura la Vadu Crişului, în perioada 23-25 august.

La evenimentul jubiliar, pe lângă localnici şi cei din zonă, vor participa şi alte 16 localităţi din opt ţări europene, de la Altopiano din Italia, Brezova - Cehia, Legrad - Croaţia, Székkutas, Körösszegapáti şi Felsőpakony, localităţi înfrăţite din Ungaria, până la Nikinci - Serbia sau oraşul Kastl, din Germania. Evenimentul din Vadu Crişului va avea trei componente: una culturala, în care, după defilarea delegaţiilor şi deschiderea oficialş, formaţiile artistice din localităţile participante vor prezenta câte un program; una gastronomică, prin organizarea unui concurs de gătit internaţional; dar şi o conferinţă dedicată prezentărilor şi dezbaterilor pe teme cu care se confruntă comunităţile din Europa.

Ancuţa ŞCHIOP; Ioan HAŞAŞ