An de an, în această perioadă, Forumul Democrat German din Oradea organizează Traubenfest (Sărbătoarea strugurilor), un program cultural-artistic care are ca scop menținerea unităţii minorităţii germane din judeţ, prin păstrarea tradiţiei şi a culturii germane.

 

Forumul Democrat al Germanilor din Oradea a organizat sâmbătă, 16 septembrie, în sala festivă a Universității Partium, Balul strugurilor/ Traubenfest, o sărbătoare tradiţională pentru comunitatea germană din Bihor şi din întreaga lume. Și de această dată, membrii și simpatizanţii forumului au fost așteptaţi cu drag la sărbătoare. Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat celor prezenți de către Heilmann Norbert, președintele FDG Bihor, și Helena Vodă, președinta de onoare a FDG Oradea, după care Makai Mercedes, dansator în Trupa de dans Regenbogen și Kellermann Ottilia, responsabil tineret, au prezentat programul balului. Din program nu au lipsit dansurile şi cântecele tradiţionale germane şi, bineînţeles, strugurii şi vinul. În plus, ca de fiecare dată, participanţii la Bal au putut să liciteze pentru diferite obiecte şi să deguste din diferite sortimente de struguri şi vin. La reușita ediției din acest an a programului și-au dat concursul: Bartha Bernadett (cântece moderne); Grupul de dans Wilde Rose din Palota (dans); Vura János, profesor de trompetă la Liceul de Arte, acompaniat la pian de Hoffmann Robert, responsabil pentru cultură la FDG; Grupul de dans Hatzfelder Pipatsche din Jimbolia (anul acesta a dansat pentru prima oară la Oradea, fiind o trupă nou înființată în Jimbolia), coordonator grup Illés Nagy, coregraf Hansi Müller; Grupul de dans Regenbogen din Oradea; Grupul Spramienoc din Șinteu (dansuri, cântece slovace), care a participat pentru prima oară la eveniment și Grupul de dans Enzian din Oradea.

Potrivit organizatorilor, Balul strugurilor este o manifestare culturală tradițională care este marcată în fiecare an la Oradea, în această perioadă, numărul participanților crescând de la an la an.