O vijelie extrem de puternică a devastat, duminică seara, un camping din localitatea Bulz. Mai mulţi plopi uriaşi au fost pur şi simplu scoşi din rădăcini şi prăvăliţi peste corturile şi maşinile din camping. Un bărbat care dormea în maşină a fost ucis, alte 16 persoane fiind rănite şi internate în spital.

La nivelul județului Bihor a fost declanșat, duminică seara, Planul Roșu de intervenție pentru gestionarea unui eveniment cu victime multiple, produs ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase în localitatea Bulz, soldat cu decesul unui bărbat și rănirea mai multor turiști, vântul puternic doborând mai mulți copaci de mari dimensiuni peste autoturismele și corturile din zona de campare. "La fața locului au fost mobilizate forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor cu un efectiv de 60 de pompieri militari și 19 autospeciale de intervenție (ambulanțe tip B2, autospeciale de descarcerare, autospecială de transport victime multiple, autospeciale de primă intervenție și comandă etc.), echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, 3 echipaje SMURD Cluj, echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean, Inspectoratului de Poliție Județean și al Inspectoratului Județean de Jandarmi”, a precizat cpt. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Ajunse la locul producerii evenimentului, forțele de intervenție au procedat la evaluarea și asistența medicală a victimelor, la evacuarea unei persoane rămase încarcerate într-un autoturism, respectiv la cercetarea întregii zone în scopul găsirii și salvării unor alte eventuale persoane rănite. Dintre cele 17 victime ale evenimentului, un bărbat, în vârstă de 37 de ani a decedat, 3 sunt în stare gravă și alte 13 prezintă traumatisme și contuzii, 7 dintre persoanele rănite deplasându-se, cu mijloace proprii la Unitățile de Primiri Urgențe Oradea și Huedin și 9 fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea, de către echipajele medicale. Operațiunea de căutare și salvare a victimelor evenimentului a fost coordonată de prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu și condusă în teren de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor,  colonel Caba Sorin Mihai. Conform declaraţiilor primarului comunei Bulz, Augustin Sărăcuţ, toţi turiştii au plecat înspre dimineaţă spre casele lor, refuzând ofertele de cazare.

Un tânăr în stare gravă

Un tânăr în vârstă de 23 de ani se zbate între viaţă şi moarte, el fiind operat în cursul nopţii de duminică spre luni după ce a suferit un traumatism cranio-cerebral sever. Potrivit medicului Alexandru Mateoc, din cadrul UPU-SMURD Bihor, celelalte 11 persoane sunt stabile, cu leziuni ce nu le pun viaţa în pericol. În prezent, doar şapte victime mai sunt internate, pentru supraveghere, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea. "În UPU am primit un total de 12 victime, dintre care una în stare gravă, cod roşu, un tânăr de 23 de ani, cu traumatism cranio-cerebral sever, în comă, care a fost operat în cursul nopţii, momentan cu un prognostic rezervat. Alte cinci victime, cod galben, cu traumatisme la nivelul capului şi toraco-abdominale care nu pun viaţa în pericol, stabile hemodinamic şi respirator. Şase victime, cod verde, au contuzii uşoare. În momentul actual, în Spitalul Judeţean mai avem internate şapte victime dintre care un minor. Starea copilului este bună. Ceilalţi la fel, stabilizaţi hemodinamic şi respirator, sunt reţinuţi pentru supraveghere", a declarat dr. Alexandru Mateoc. Medicul a mai precizat că în cursul nopţii, la nivelul spitalului s-a declanşat planul alb, toţi medicii fiind chemaţi de acasă, adică 14 medici de la UPU, plus cei de pe secţii, 20, şi alţi 50 de asistenţi, infirmiere, brancardieri. ISU Bihor a declanşat planul roşu duminică seara, la 21.20, când la numărul unic de urgenţă 112 s-a anunţat că mai mulţi copaci au căzut peste un camping. “A fost o furtună violentă. Acel şir de plopi era relativ izolat faţă de alte pâlcuri, astfel încât vântul puternic, o dată doborând unul sau doi dintre ei, practic au căzut precum un castel de cărţi. În total, au fost 17 victime, dintre care patru s-au prezentat cu mijloace proprii la unitatea de primiri urgenţe din Huedin. Unul a decedat, restul de 12 au ajuns la spitalul orădean. Dar a fost şi o şansă, pentru că la acea oră încă nu erau în corturi toţi cei campaţi acolo. Cu siguranţă, victimele ar fi fost mult mai numeroase dacă ar fi fost cu toţii în corturi”, a precizat colonelul Sorin Caba, inspectorul şef al ISU Bihor. “Resursele au fost suficiente pentru această intervenţie. Din fericire, faţă de primele victime găsite, căutările nu au mai descoperit şi altceva. Am primit sprijin din partea primăriei din Bulz, primarul şi viceprimarul au fost prezenţi la faţa locului. Întreaga activitate la faţa locului a fost coordonată de prefectul judeţului, care a primit periodic informaţiile pe care le aveam”, a mai punctat col. Sorin Caba. 

Primele externări din spital

Trei persoane rămân în continuare internate în spitalele din Oradea și Cluj-Napoca, după furtuna de la Bulz, un bărbat fiind în stare gravă, intubat și ventilat, iar medicii susțin că evoluția sa este ușor favorabilă și dă semne că își revine. Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea au declarat că patru din cei șase pacienți internați în noaptea de duminică spre luni, răniți în urma furtunii din Bulz, vor fi externați. Un tânăr de 23 de ani, care a fost operat de doi medici neurochirurgi, după ce un copac a căzut pe cortul în care se afla, este în continuare în stare gravă. 
”Pacientul de pe terapie intensivă este intubat, ventilat, dă semne de trezire, evoluția e ușor favorabilă, dar rămâne sub urmărire atentă. Trei pacienți de pe chirurgie vor fi externați astăzi (marți – n.r.), de pe neurochirurgie încă o pacientă va fi externată. O pacientă rămâne internată sub supraveghere și tratament. Astfel, doi mai rămân internați”, au spus medicii de la Oradea.
De asemenea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, se mai află o pacientă, a cărei stare de sănătate evoluează bine. Ea a fost consultată pentru fracturile și hematoamele pe care le-a suferit la cap și față după ce a fost lovită de o bârnă și va rămâne internată, pentru continuarea tratamentului și investigațiilor medicale, au declarat medicii din Cluj.
Cei doi minori, de 12 și 16 ani, care au ajuns la spitalul din Huedin, au fost externați în cursul zilei de luni, la fel și fata de 17 ani, internată la Spital Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea.