În cadrul unui eveniment special desfășurat la sfârșitul săptămânii, a fost evocată împlinirea unui an de la deschiderea pentru public a Casei Darvas La – Roche, cel mai frumos simbol Art-Nouveau al orașului Oradea.

 

În cele 12 luni de la deschidere, Casa Darvas – La Roche s-a bucurat de 18.016 vizitatori, din care: 15.623 de turişti pe bază de bilet, 717 de participanţi în programul de gratuitate pentru cazări la hotelurile din Oradea şi 1.675 de vizitatori în cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor”.

Cu această ocazie a fost lansat și programul „Voluntar în timp”, având în vedere că tema serii a fost implicarea şi promovarea tinerilor în tururile ghidate despre orașul Oradea. Evenimentul a fost moderat de Angela Lupșea – director executiv Oradea Heritage.

Prezentă la eveniment, viceprimarul Arina Moș a oferit tinerilor prezenți volumul III din „Povestea palatelor orădene”.

„Marcăm, acum, un an de la deschiderea acestui minunat obiectiv turistic. Le mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au trecut pragul, care au participat la evenimentele noastre şi celor care ne-au lăsat un mesaj în cartea de impresii. Casa Darvas – La Roche a găzduit în ultimul an atât evenimente pentru instituţii publice, cât şi pentru entităţi private, a devenit un spaţiu select pentru oficierea căsătoriilor, iar publicul se bucură de activităţile ce se desfăşoară în grădina şi terasa casei sau în spaţiile interioare. Dintre aceste activități sunt de amintit: „Joia la Darvas”, „Matinal La Roche”, programul „Voluntar în timp”, expoziţii şi activităţi de Ziua Mondială Art Nouveau din 10 iunie. Totodată, spaţiul de la parter, respectiv magazinul de suveniruri oferă turiștilor posibilitatea de a rămâne cu o amintire deosebită după vizitarea casei”, a precizat viceprimarul Arina Moș. 

Invitații serii de joi, 19 august, au fost doi tineri din Oradea, Alex Trandafir – student la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, ghid de turism în Oradea din 2018 și Mircea Pascovici – elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, pasionat de istorie și antichități. Aceștia s-au cunoscut în urmă cu un an și jumătate prin programul pentru tineret „Edubiz”, atunci când, observând pasiunea lui Mircea pentru istorie, Alex l-a invitat să facă ghidaje în Oradea alături de el.

„Ne-am obișnuit să ne întâlnim „Joia la Darvas” și să ne simțim bine alături de oameni care apreciază oraşul și să abordăm subiecte interesante. Atât oamenii, cât şi subiectele au o vârstă, un început şi un loc în care se dezvoltă. Atunci când vedem tineri implicaţi şi curajoşi, zâmbim şi ne spunem în gând: ce bine ar fi dacă am vedea cât mai mulţi astfel de tineri dornici să vorbească cu pasiune despre oraşul în care trăiesc. Îi apreciem sincer și merită să-i încurajăm pe toţi acești tineri care trec de bariera online şi prezintă un oraş prin viu grai”, a precizat Angela Lupșea – director executiv Oradea Heritage.

Casa Darvas – La Roche și-a deschis porțile pentru vizitatori din 20 august 2020, după un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată.