Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis, în această seară, închiderea unităților școlare din învățământul preuniversitar din România începând de miercuri, 11 martie, până pe data de 22 martie.

Grupul de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a propus, ca măsură pentru prevenirea unei răspândiri a infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional. După o ședință care a durat mai multe ore, CNSSU a dispus închiderea unităților școlare timp de o săptămână, respectiv în perioada 11-22 martie, cu posibilitate de prelungire.

În cadrul şedinţei au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), Ministerului Ttransporturilor, MApN, Institutului Național de boli infecțioase “Matei Balş”, Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, ONAC și MAE.

Ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a hotărât tot ieri suspendarea tuturor olimpiadelor şcolare judeţene şi regionale, precum şi a competiţiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Ministerul mai anunţă că toate inspectoratele şcolare au obligaţia să monitorizeze elevii şi profesorii izolaţi la domiciliu şi să raporteze zilnic Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Suspendarea cursurilor din unităţile de învăţământ este atributul exclusiv al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Ministrul Educației a anunțat, tot ieri, că nu există un motiv pentru închiderea școlilor și a spus că profesorii, elevii și părinții nu trebuie să intre în panică. Pe de altă parte, Consiliul Elevilor a cerut Ministerului Educaţiei să suspende cursurile timp de două săptămâni, pentru a fi prevenite îmbolnăvirile cu noul coronavirus.

„Părinții sunt îndreptățiți să pună întrebări. Însă, trebuie să nu intrăm în panică, pentru că la momentul acesta, nu există decât patru cazuri confirmate, patru cazuri de elevi care au fost diagnosticați cu coronavirus. Doi dintre ei deja s-au vindecat, au fost trimiși de la spital acasă. Am luat măsură închiderii unității de învățământ în care aceștia își desfășurau cursurile. Deci, la momentul acesta, fac un apel la calm pentru părinți și cadrele didactice pentru că nu există motivul închiderii școlilor”, a spus Monica Anisie.

 

Opinia specialistului

Președintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, a spus ieri, că măsura închiderii școlilor nu trebuie exclusă, dar ar trebui făcută gradual, medicul punctând că e greu de crezut că cei mici vor sta în casă pentru o perioadă lungă.

„E o părere medicală. Primul e legat de situația epidemiologică actuală care, din punct de vedere al răspândirii în școli, riscul e mic. Al doilea element e legat de studii făcute de OMS după epidemia de gripă. S-a constatat că după închiderea școlilor numărul de cazuri a crescut, pentru că stăteau copiii, relaționau. E greu de crezut că vor sta în casă copiii pentru o perioadă lungă. Și al treilea element e legat de faptul că se îmbolnăvesc mai greu, copiii fac forme ușoare, nu s-a înregistrat vreun deces până la vârsta de 10 ani. Nu trebuie să îngrjorăm părinții. Noi trebuie să ne pregătim, să educăm copiii. Profesorii să stea de vorbă cu părinții, să le dea teme online, să găsim niște modalități”, a spus Rafila citat de Mediafax. Conform specialistului, când apare un prim caz într-o școală, clasa respectivă poate sta în izolare două săptămâni.

„Dacă epidemiologic se ajunge la un focar, atunci închizi școlile. Părinții trebuie să înțeleagă și dacă apar cazuri, ele nu afectează dramatic starea de sănătate a copiilor și măsurile trebuie luate gradual. Dacă o să ajungem peste o lună, spre exemplu, când am avea zeci de mii de cazuri, atunci înseamnă că o să înghețăm anul școlar, universitar. Trebuie să ne gândim la activitatea socială, dar și la cea economică. Dacă vom lua măsuri restrictive, toată lumea stă acasă, primește concediul medical, șase săptămâni să zicem. O țară trebuie să facă un cointainment, măsuri graduale. Chestiunea cu închiderea școlilor la nivel național nu cred că au fost decât în zonele afectate atunci, în epicentru. Nu e o măsură pe care să o excluzi, dar ea trebuie făcută gradual”, a adăugat președintele SRM.