Cultura şi tradiţiile evreieşti sunt celebrate în perioada 3-9 septembrie, în urbea de pe Crișul Repede, cu prilejul Festivalului Internaţional „Euroiudaica”.

Pe parcursul a şapte zile, evenimentul oferă o bogată agendă culturală, de la teatru, dans, muzică, prezentări şi lansări de carte, la conferinţe şi expoziţii cu invitaţi din ţară şi din străinătate.

În Sinagoga Mare de rit ortodox din Oradea, ieri, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Internațional „Euroiudaica”. Deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Eduard Kupferberg, secretarul general al Federației Comunităților Evreiești din România, primarul Municipiului Oradea - Florin Birta, prefectul Județului Bihor - Dumitru Țiplea, deputatul Ovidiu Ganț, din partea comunității germane, președintele Comunității Evreilor din Oradea - Felix Koppelmann și rabinul Asher Ehrenfeld s-au aflat printre cei care au onorat cu prezența conferința de deschidere a evenimentului.

Tot duminică, în prima zi a Euroiudaica a fost organizat un tur ghidat, susținut de arh. Cristian Pușcaș, care a spus povestea patrimoniului imobiliar evreiesc din Oradea.

În cadrul festivalului, o parte dintre spectacole se vor desfășura în sinagogile orădene, care își deschid larg porțile pentru concerte, conferințe și lansări de carte. De altfel, pe toată perioada festivalului, Sinagoga Neologă Sion va găzdui un stand cu cele mai recente cărți ale editurii Hasefer.

Muzica evreiască este sărbătorită în toate formele ei, de la klezmer și muzică cantorială, până la Yiddish Tango, într-o serie de concerte extraordinare, cu invitați din România, Ungaria, Polonia, Slovacia și Argentina. Teatrul ocupă un loc central în programul festivalului, fiind programate cinci spectacole cu trupe din România, Polonia și Ungaria, printre care și celebrul musical „Scripcarul pe acoperiș”.

Ziua de astăzi, 4 septembrie, va debuta cu „Evreii rock’n’roll” - conferință susținută de muzicianul Berti Barbera, la Casa Darvas-La Roche. La ora 16.30, tot la Casa Darvas-La Roche, este programată și prima lansare de carte a festivalului - Abraham Heschel. Un profet al vremurilor noastre. Invitat: dr. Cristian Vechiu. De la ora 18.30, la Teatrul Regina Maria din Oradea, este programat spectacolul „Nuntă cu divorț” al Teatrului Evreiesc de Stat. De la ora 21.00, la Noo’vo Resto Lounge, publicul este așteptat la concertul „Yddish Tango” susținut de muzicienii Berti Barbera și Mariano Castro.

Toate evenimentele Euroiudaica sunt cu intrare liberă în limita locurilor disponibile, cu excepția spectacolului „Scripcarul pe acoperiș”, pentru care pot fi achiziționate bilete aici https://www.teatrulreginamaria.ro/ro/bilete

Festivalul Euroiudaica este organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, alături de Departamentul pentru Relații Interetnice din Guvernul României, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Județean Bihor și Visit Oradea.