Cea de a 13-a ediţie a Campionatului Internaţional de triatlon pe distanţă lungă, AROBS X-Man, a avut loc, sâmbătă, 17 iunie, în județul Bihor, cu participarea a peste 200 de sportivi din zece țări. Mihai Vigariu, de la Clubul Smartatletic, a câştigat competiţia internaţională de triatlon pe distanţă lungă.

Timp de 16 ore, sute de sportivi au înotat, au pedalat și au alergat în cadrul celei de-a 13-a ediții a Arobs X-Man Romania. Cel mai important eveniment din triatlonul românesc a reunit trei probe incluse în campionatul național: Distanța Full Ironman: 3.800 de m de înot, 180 km ciclism și 41,5 km alergare; etapa a 2-a a Circuitului Național de Triatlon  pe distanță medie, Half Ironman: 1.900 m înot, 93 km ciclism și 21,5 km alergare; etapa a 2-a a Circuitului Național de Triatlon pe distanță standard (olimpică): 1.500 m înot, 40,8 km ciclism și 11,8 km alergare.

Proba olimpică, denumită „Cupa Star Stone”, a fost nou introdusă în programul evenimentului, pentru a putea atrage un public cât mai larg, chiar și începători.

Startul probei de înot pentru distanța lungă s-a dat sâmbătă dimineața, la lacul de acumulare de la Fughiu, și s-a trecut apoi la proba de ciclism pe traseul Fughiu-Husasău de Criș-Ineu-Botean-Bălaia, pe un traseu de 17,4 de km închis circulației rutiere. Sportivii au parcurs bucla de zece ori, după care au revenit la Oradea, în alergare, pe traseul Fughiu-Podgoria-Oradea, pentru ultima etapă. Proba de alergare s-a desfășurat în centrul orașului, iar Finish-ul competiției a fost în Piața Regele Ferdinand.

Mihai Vigariu, de la Clubul Smartatletic, a câştigat competiţia internaţională de triatlon pe distanţă lungă, singurul concurs Ironman din România, cu timpul de 9 ore 3 minute 28 secunde. Pe locul secund s-a clasat Alexandru Bălan, de la ACS Seven Atletic, cu timpul de 9 h 07 min 25 sec, urmat de sârbul Strahinja Strelic, Triogy Racing, cu 9 h 23 min 39 sec.

La Half Ironman (1.900 m înot, 93 km ciclism, 21,5 km alergare) a câştigat, la masculin, de Andrei Vrabii (Unstoppable Sport Club/Moldova), în 4 h 11 min 05 sec, urmat de croatul Jadran Domancic (Triatlon Club Samobor), 4 h 12 min 49 sec, şi de românul Hunor Beres (Unstoppable Sport Club), 4 h 16 min 22 sec.

În ce privește concursul feminin, podiumul a fost format din: Agnes Tuzson (Mobility Plus) pe primul loc, 5 h 06 min 34 sec, urmată de Beatrice Ologeanu (Unstoppable Club), 5 h 23 min 29 sec, şi de Adriana Turla (ACS3 Sport), cu 5 h 49 min 12 sec.

Anul acesta, Primăria Oradea, prin Visit Oradea, a acordat cei mai mulți bani de la inaugurarea competiției, 85 de mii de lei.

Concursul a fost organizat de asociaţia Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, în parteneriat cu Federaţia Română de Triatlon şi susţinut de Visit Oradea. Evenimentul a fost sprijinit de Primăria Oradea, Poliţia Rutieră, Jandarmeria Oradea, Primăria Oşorhei, Primăria comunei Ineu de Criş, SMURD şi Salvamont Salvaspeo Bihor.