Trei zile de vis la Oradea. Angela Gheorghiu i-a încântat vineri pe orădeni, sâmbătă, la Filarmonică, a fost rândul celor de la The Prague Cello Quartet să smulgă aplauzele publicului, iar duminică, pe scena din Piața Unirii, a avut loc spectacolul de balet, plin de grație și emoție, al Operei Naționale din Sofia.

 

Piața Unirii și Filarmonica de Stat au fost, în weekend, pline, la a treia ediție a festivalului internațional Sounds of Oradea. Evenimentul a debutat vineri, la ora 20.30, când, pe scena amplasată în Piața Unirii, a urcat orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, sub bagheta dirijorului David Giménez Carreras, alături de soprana Angela Gheorghiu. Spectacolul a început cu suita „Navarraise” din „Le Cid” de Jules Massenet și a continuat, alături de tenorul Teodor Ilincăi, cu „O soave fanciulla” din La bohème a lui Giacomo Puccini, „Lippen Schweigen” de Franz Lehár, „Mario! Mario!” „- Son qui!” din Tosca de Giacomo Puccini, „O mio babbino caro” din opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini, „Nessun Dorma” de Giacomo Puccini, „Muzica” din opera Valurile Dunării, de George Grigoriu şi canțoneta „Granada” de Agustín Lara.

Pe lângă scaunele din fața scenei și a ecranelor imense amplasate în ambele părți, în spatele orchestrei și ale celor doi artiști au rulat imagini care le-au sugerat spectatorilor lucrările din care erau cântate piesele.

Sute de orădeni au ascultat, fotografiat și filmat concertul, de la terasele din Piața Unirii sau din spatele gardurilor amplasate de organizatori.  

Sounds of Oradea a continuat sâmbătă seara, de la 20.30, la Filarmonica de Stat, cu un spectacol inedit al celor de la The Prague Cello Quartet, care au adus pe scenă un repertoriu divers, de la piese clasice, renumite, până la compoziții contemporane inovatoare, interpretate de artiști de renume internațional.

Duminică seara, tot de la 20.30, Opera Națională din Sofia a pus în scenă un spectacol de balet plin de grație și emoție, susținut de balerini apreciați în toate colțurile lumii. Evenimentul a fost unul extraordinar și din cauza faptului că spectacolele de balet sunt rare în Oradea.

Sounds of Oradea Festival este un eveniment conceput și organizat de Visit Oradea (Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune) și Primăria Municipiului Oradea. Directorul artistic al festivalului este dirijorul catalan David Giménez Carreras, nepotul și dirijorul celebrului tenor José Carreras.