Sinagoga Aachvas Rein din Oradea a fost inaugurată ieri, cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului. La finalul evenimentului, Zoltan Blum, singurul supraviețuitor din Oradea al cumplitei tragedii, a aprins șase lumânări în memoria celor şase milioane de evrei europeni care au pierit în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Zoltan Blum împlinește astăzi, 10 octombrie, 91 de ani...

„E un moment extraordinar în viața comunității evreilor din Oradea și pentru municipiul Oradea faptul că într-un timp foarte scurt, într-un timp record, a luat viață această clădire distrusă, profanată, incendiată. Azi, printr-un context fericit de împrejurări, s-a putut realiza prima întâlnire atât socială, cât și ecumenică în această sinagogă de rit ortodox, una din cele 29 de sinagogi și lăcașuri de cult care au existat înainte de război și unde cei 30.000 de evrei își desfășurau activitatea”, a spus în deschiderea manifestării Felix Koppelmann, președintele Comunității evreiești din Oradea.

La începutul anului 1940, Oradea avea o populație de aproximativ 90.000 locuitori, dintre care mai bine de 30.000 erau evrei. Astăzi, comunitatea evrească, care cu câteva decenii în urmă reprezenta aproape o treime din populaţia oraşului, formând cea mai mare comunitate evrească din Transilvania, nu depăşeşte 600 de suflete.

În cuvântul său, Dacian Palladi, city-managerul municipiului Oradea, a făcut o scurtă incursiune în destinul comunității evreiești de pe aceste meleaguri, arătând că evreii din Oradea au cunoscut multă suferință, dar și multă creștere și speranță.

„Cu bucurie constatăm că, după comunitatea evreilor din București, comunitatea evreilor din Oradea este a doua ca mărime, deși numărul de 600 de persoane este mult mai mic decât al celor care au fost înregistrați după tristele evenimente de la începutul anului 1940. Dacă în 1940, în Oradea erau 30.000 de evrei, în anul 1946 de abia mai puteau fi numărați vreo 6.000 de evrei. Parte au murit pe frontul austro-ungar, parte au murit de foame, o parte s-au sinucis, o parte au încercat să supraviețuiască, puțini au reușit. Aceste lucruri nu trebuie uitate, aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple. Motiv pentru care, dincolo de inaugurarea acestei clădiri, cred că e mult mai important să cunoaștem istoria, să ne-o asumăm, să o respectăm și să o sporim spre bine”, a menționat Dacian Palladi.

Au mai luat cuvântul: Anamaria Sava - directorul adjunct al Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Cristian Pușcaș - arhitectul și proiectantul lucrării și Angela Lupșea - directorul executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

„Ne dorim ca această sinagogă să devină un spațiu expozițional, un spațiu cultural. Spațiul de la mezanin va fi dedicat în exclusivitate Holocaustului și celor deportați la Auschwitz. Deja aici se lucrează la pictarea numelor evreilor deportați, iar acest lucru va continua atât cât spațiul de aici ne va permite. Spațiul de la parter va fi tot un spațiu expozițional în care vor predomina culorile Statului Israel: alb și albastru. Sperăm ca în preajma sărbătorii de Sf. Nicolae, să putem deschide secția Muzeului dedicată istoriei și contribuției evreilor în orașul nostru”, a afirmat Angela Lupșea.

A urmat un scurt serviciu religios oficiat de Prim-rabinul de Oradea Rav. Shraya Kav, după care, la finalul evenimentului, pentru a respecta întru totul ceremonialul organizat de Ziua Holocaustului, Zoltan Blum, singurul supraviețuitor din Oradea al Holocaustului, a aprins şase lumânări în amintirea celor şase milioane de evrei europeni care au pierit în cel de-Al Doilea Război Mondial.