Din anul 2014, pe data de 11 octombrie, este Ziua Școlii Ardelene, o sărbătoare publică, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale şi politice, promovate de mişcarea cunoscută sub numele de „Şcoala Ardeleană”. 

 

Cu această ocazie, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș-Bolyai și Seminarul Teologic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, organizează un simpozion internațional dedicat evenimentului.

Simpozionul se va desfășura începând de astăzi, 12 octombrie, până sâmbătă, 14 octombrie, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea (Bulevardul General Magheru 25), fiind deschis publicului.

Cu teme de interes pentru Biserică, pentru cercetarea teologică sau a științelor socio-umane, simpozionul din anul acesta este dedicat împlinirii a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice din România de autoritățile comuniste, în 1948. Tema simpozionului, „Istoria și viitorul unei Biserici – reflecții la 75 de ani la intrarea în catacombe a Bisericii Române Unite”, a propus cercetătorilor o reflecție atât asupra semnificațiilor faptelor din trecut, cât și asupra perspectivelor de viitor.

La simpozion și-au anunțat participarea 45 de profesori și cercetători din Franța, Italia, România, Slovacia, Ucraina. În cadrul simpozionului vor fi lansate cinci cărți. Primele două vor avea lansarea astăzi, 12 octombrie, de la ora 18.30: „Preoții Eparhiei greco-catolice de Oradea și familiile lor”, vol. 2 (autor: Gabriel Florian Borzoș), prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, iar de la ora 19.00, va fi lansată cartea „Valeriu Traian Frențiu în dosarele Securității” (autor: Sergiu Soica), prezentată de Cristina Pușcaș, jurnalist și istoric.

Celelalte trei cărți vor avea lansarea vineri, 13 octombrie, de la ora 18.30: „Lucian Dîncă, Alexandria și Antiohia: două școli de teologie în creștinismul antic” (prezentată de Cristian Bălănean), Călin Ioan Dușe, „Imperiul roman și creștinismul în sec. I” (prezentată de Alexandru Buzalic) și Cristian Bălănean, „Țara Sfântă – o foarte scurtă introducere”.

Simpozionul debutează astăzi, 12 octombrie, de la ora 9.00, cu primele sesiuni științifice, iar de la ora 17.00, în aceeași zi, va avea o deschidere festivă, cu participarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea.